ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Artistul plastic Elvira Cemortan-Voloșin: ”Am participat la expoziții, conferințe online și am realizat lucrări de artă decorativă”

08:50 | 17.02.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 17 feb. /MOLDPRES/. Pentru artistul plastic Elvira Cemortan-Voloșin, președinta Centrului Cultural ARTELIT, anul 2020 a fost unul fructuos. Ea a participat la mai multe proiecte culturale: expoziții și conferințe internaționale și a realizat lucrări de artă decorativă, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Elvira Cemortan-Voloșin a menționat că anul trecut a realizat 16 lucrări de artă decorativă de dimensiuni mari, pe care le va prezenta în cadrul expozițiilor ei personale ce vor avea loc în lunile aprilie-mai 2021 în muzeele din orașele Glinyany și Vynniki, Ucraina.

”Totodată, în prezent sunt membru al juriului la expoziția-concurs ”Profesor și student”, vernisată  în cadrul celui de-al II-lea Simpozion Internațional de Artă Textilă, organizat online sub egida Ministerului Culturii din Ucraina, care se desfășoară cu prezentarea unui catalog în perioada ianuarie-februarie curent. Curatorul celor două evenimente este Zinovia Shulga, conferențiar la Academia de Arte din Lvov, Departamentul Artă Textilă. Aceste evenimente au loc în cadrul Proiectului internațional de eco-artă „Perspectiva ecologică”. Este un proiect de lungă durată, care se desfășoară începând cu anul 2000 în Ucraina, Polonia și R. Moldova. În 2017, proiectul ”Perspectiva ecologică” a avut loc Butuceni cu participarea a unor artiști consacrați din 16 țări”, a subliniat președinta Centrului Cultural ARTELIT.

În septembrie-octombrie curent, tot la Butuceni, Elvira Cemortan-Voloșin împreună cu  Zinovia Shulga planifică să organizeze în cadrul proiectului ”Perspectiva ecologică” următoarea expoziție-concurs de artă decorativă. ”În 2020, am realizat diverse panouri decorative în Polonia, România și Ucraina. În 2021, voi participa la mai multe expoziții care vor fi organizate în țară și peste hotare”, a mai spus  cunoscutul artist plastic.

Elvira Cemortan-Voloșin s-a născut la 20 aprilie 1969 în orașul Soroca. A absolvit Colegiul de Arte ”A. Plămădeală” și Facultatea de Arte Plastice, specialitatea tapiserie de la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. Practică pictura de șevalet, tapiseria, batik, grafica și ilustrația de carte. Este fondator al Centrului Cultural ARTELIT din Republica Moldova (președinte), Grupului artistic „ATC Alfa Club” Iași-Bacău-Chișinău și al Galeriei „Artelit”. A participat la circa 150 de expoziții din țară și de peste hotare. Elvira Cemortan-Voloșin a vernisat peste 30 de expoziții personale.

img21001207

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!