ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Economiei și Infrastructurii

08:37 | 17.02.2021 Categorie: Comunicate

A fost prezentat raportul „Ecosistemul inovării din Moldova"

Chişinău, 17 feb. /MOLDPRES/. Secretarul de stat, Iuliana Drăgălin, a participat la prezentarea raportului realizat de Organizația de Dezvoltare Industrială a Națiunilor Unite (UNIDO) – „Ecosistemul inovării din Moldova".

Raportul prezintă o analiză preliminară a ecosistemului de cercetare și inovare din Moldova și are drept scop informarea și conectarea acțiunilor în domeniile privind inovarea și competitivitatea industrială potrivit  Programului-cadru de țară semnat între Republica Moldova și UNIDO în decembrie 2018.

 „În cadrul raportului prezentat de UNIDO au fost expuse mecanismele și instrumentele de sprijin dezvoltate  și aplicate de Guvernul Republicii Moldova pentru promovarea industrializării și dezvoltării afacerilor în Moldova, cum ar fi Zonele Economice Libere, Parcurile Industriale, clusterele, Parcurile Științifice și Tehnologice și Incubatoarele de Afaceri, precum și recomandări de îmbunătățire a ecosistemului de cercetare și inovare", a menționat Iuliana Drăgălin.

În acest context, secretarul de stat, a mulțumit echipei UNIDO, ODIMM, Camerei de Comerț și Industrie, Agenției Naționale pentru Cercetare și Dezvoltare, Agenției de Investiții, precum și specialiștilor din cadrul MEI și Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. Precizând că, instituțiile respective au fost implicate activ în procesul de dezvoltare și finalizare a celor 2 propuneri de proiecte stabilite în Programul-cadru de țară UNIDO pentru dezvoltare industrială incluzivă și durabilă 2019-2023: „Sprijinirea IMM-urilor industriale din Moldova prin Centrul de Subcontractare și Parteneriat" și „Dezvoltarea platformelor de inovare, antreprenoriat și transfer tehnologic (IET) pentru consolidarea legăturilor dintre cercetare și industrie în Moldova".

„Mă bucur să constat că îmbunătățirea competitivității industriale, crearea de locuri de muncă și promovarea dezvoltării economice bazate pe inovare în Moldova, prin consolidarea cunoștințelor și a legăturilor de colaborare între instituțiile științifice și de cercetare, Guvern și sectorul privat, este de interes major pentru partenerii noștri", a punctat Iuliana Drăgălin.

La rândul său, Solomiya Omelyan, coordonator de program, direcția coordonare regională – Europa și Asia Centrală a mulțumit omologului său de la MEI , instituțiilor academice, comunității de afaceri, platformelor de inovare, partenerilor și donatorilor internaționali, care au contribuit cu informații relevante pentru acest raport. Totodată, a apreciat colaborarea dinamică și productivă dintre MEI cu UNIDO și partenerii de dezvoltare. De asemenea, Solomiya Omelyan a menționat că mizează pe  un dialog dinamic în continuare pentru a reuși identificarea finanțării celor două proiecte.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!