ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Prioritățile pe dimensiunea transnistreană au fost discutate cu președintele în exercițiu al OSCE

12:53 | 17.02.2021 Categorie: Oficial

Chişinău, 17 feb. /MOLDPRES/. Astăzi, în incinta Casei Guvernului, a avut loc întrevederea dintre prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi, viceprim-ministrul Olga Cebotari și președintele în exercițiu al OSCE, ministrul Afacerilor Externe al Regatului Suediei, Ann Linde, care se află într-o vizită de lucru în Republica Moldova, comunică MOLDPRES cu referire la Biroul politici de reintegrare.

În cadrul dialogului s-a efectuat un schimb de mesaje și de opinii pe aspecte privind cooperarea bilaterală, realizarea angajamentelor trasate în comun cu OSCE și cu UE, precum și pe marginea procesului de reglementare transnistreană, fiind reiterate elementele primordiale pe care se focusează pe durata mandatului său Președinția în exercițiu în OSCE din partea Suediei, printre acestea figurând aducerea unei contribuții la soluționarea conflictului transnistrean în conformitate cu exigențele dreptului internațional, sprijinirea eforturilor Republicii Moldova pe toate dimensiunile, promovarea egalității de gen ș.a.

Viceprim-ministrul pentru Reintegrare a evidențiat că, pe parcursul anului 2021, pe filiera transnistreană sunt prioritare următoarele obiective:

1. Întreprinderea tuturor acțiunilor posibile pentru a asigura respectarea drepturilor omului și a elimina toate barierele nejustificate în calea liberei circulații în/ din localitățile din regiunea transnistreană.

2. Realizarea măsurilor operative de combatere a pandemiei de COVID-19 pe ambele maluri ale Nistrului, cu suportul partenerilor internaționali.

3. Revenirea la progresele marcate până în martie 2020 pe marginea înțelegerilor din ,,pachetul Berlin plus”, continuarea avansării în acest sens și soluționarea altor probleme urgente în interesul cetățenilor.

4. Impulsionarea activității în toate formatele de negocieri agreate și crearea terenului favorabil pentru convocarea unei noi runde oficiale a formatului „5+2”.

De asemenea, negociatoarea-șefă din partea Chișinăului în procesul de reglementare transnistreană a accentuat că în cadrul formatului de negocieri „5+2”, partea moldovenească mizează pe o activitatea orientată spre atingerea unor rezultate concrete și pe mișcarea concomitentă pe toate coșurile de pe agenda negocierilor (social-economic, umanitar, politico-instituțional).

S-a reiterat și faptul că reieșind din situația precară, creată în regiune pe durata pandemică, asigurarea protecției și restabilirii drepturilor fundamentale ale omului de comun cu reluarea neîntârziată și necondiționată a liberei circulații între ambele maluri ale Nistrului rămân priorități-cheie ce urmează a fi promovate până la completarea lor integrală.

Președintele în Exercițiu a OSCE a confirmat disponibilitatea deplină de a contribui activ la implementarea priorităților punctate și de a marca rezultate substanțiale pentru a direcționa procesele spre o nouă etapă de avansare.

foto: Biroul politici de reintegrare

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!