ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Premierul interimar Aureliu Ciocoi a avut o întrevedere cu președintele în exercițiu al OSCE, Ann Linde

14:10 | 17.02.2021 Categorie: Oficial

Chişinău, 17 feb. /MOLDPRES/. Prim-ministrul interimar, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, a avut astăzi o întrevedere, în format lărgit, cu președintele în exercițiu al OSCE și ministru al Afacerilor Externe al Suediei, Ann Linde, aflată în vizită oficială în Republica Moldova, a relatat pentru MOLDPRES Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

În cadrul ședinței, părțile au evaluat situația actuală în reglementarea conflictului transnistrean și au discutat perspectivele existente pentru a avansa în acest proces. În context, prim-ministrul interimar a salutat vizita oficialului la Chișinău, exprimând încrederea că aceasta va impulsiona procesul de negocieri.

Aureliu Ciocoi a evidențiat interesul Guvernului Republicii Moldova de a continua activitățile asupra celor „trei coșuri" ale agendei convenite în procesul de negociere,  care vizează în special aspecte economice și demararea lucrărilor asupra celui de-al „3-lea coș", cu accent pe identificarea soluției politice. „Ne dorim demararea dialogului pe subiectele politice și de securitate, cu identificarea soluției cuprinzătoare. Trebuie să începem negocierile asupra unei finalități politice în procesul de reglementare transnistreană. În acest sens, Republica Moldova mizează plenar pe sprijinul OSCE", a declarat premierul interimar.

La rândul său, Ann Linde a confirmat determinarea OSCE de a contribui la soluționarea problemei transnistrene, având ca priorități: asigurarea drepturilor omului, a statului de drept, precum și consolidarea securității în partea stângă a Nistrului.

Totodată, părțile au abordat și unele aspecte în activitatea Parteneriatului Estic al UE, Suedia fiind stat inițiator al formatului PaE.  Oficialii au convenit asupra intensificării cooperării bilaterale între Republica Moldova și Suedia, care în acest an a oferit un suport financiar de 10 milioane de euro țării noastre.

În cadrul vizitei în Republica Moldova, președintele în exercițiu al OSCE, Ann Linde, are planificate întrevederi cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, precum și cu președintele Legislativului, Zinaida Greceanîi. De asemenea, Ann Linde se va deplasa în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!