ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Au fost lansate aplicații pentru verificarea primei de asigurare RCA și Carte Verde

17:43 | 17.02.2021 Categorie: Economic

Chişinău, 17 feb. /MOLDPRES/. Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) a anunţat despre lansarea instrumentelor online de verificare a calculului primei de asigurare RCA și Carte Verde, cu aplicarea clasei bonus-malus, transmite MOLDPRES.

Potrivit instituției, instrumentele lansate oferă transparență în procesul de calculare a primelor de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto, asigurații având posibilitatea de a se informa asupra clasei bonus-malus în care sunt încadrați și cu tariful poliței de asigurare de răspundere civilă auto.

„Aplicațiile online sunt accesibile și pot fi utilizate din orice locație sau de pe orice dispozitiv conectat la Internet prin accesarea paginii web a autorității: www.cnpf.md la compartimentul ”Sistem RCA Data” (Calculator primă de asigurare RCAI/Calculator primă de asigurare CV)”, indică CNPF.

Calculele online sunt disponibile pentru persoanele fizice și cele juridice și afișează rezultatele în doar câteva secunde, printre criteriile de căutare fiind: Codul personal (IDNP)/Numărul de identificare de stat (IDNO) și Numărul certificatului de înmatriculare a autovehiculului, precizează Comisia Națională a Pieței Financiare.

Sistemul bonus-malus este utilizat la încheierea contractelor RCA pentru autovehicule înmatriculate în Republica Moldova și prevede un set de reduceri și majorări a primei de asigurare RCA în funcție de istoricul daunelor asiguratului. Sistemul are drept scop stimularea conducătorilor auto disciplinați.

Sistemul Bonus-Malus include zece clase de Bonus și şase clase de Malus.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!