ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Președinția suedeză a OSCE va acorda susținere politică pentru reglementarea conflictului transnistrean

19:44 | 17.02.2021 Categorie: Politic

Chişinău, 17 feb. /MOLDPRES/. Președinția suedeză a OSCE are ca priorități protejarea ordinii și securității europene, inclusiv dreptul statelor la integritatea teritorială și dreptul de a își determina independent politica de securitate. În acest sens, misiunea OSCE din Republica Moldova rămâne a fi vitală în reglementarea finală a conflictului transnistrean, transmite MOLDPRES.

Președintele în exercițiu al OSCE, ministrul de Externe al Suediei, Ann Linde, a declarat în această seară, într-un briefing de presă susținut la sfârșitul vizitei efectuate în Republica Moldova, că misiunea OSCE din Republica Moldova rămâne a fi vitală în reglementarea finală a conflictului transnistrean. „Am primit în cadrul vizitei mesaje clare de sprijin al procesului de soluționare a conflictului. Mai există o serie de  provocări, care pot fi depășite prin aplicarea politicii pașilor mici, care să sporească încrederea între cele două părți”, a declarat oficialul suedez.

În același timp, Linde a afirmat că a abordat în întâlnirile avute măsuri concrete de consolidare a încrederii,  care vor contribui la avansarea procesului de soluționare a conflictului în toate etapele lui. ”Soluționarea conflictului transnistrean va fi efectuată conform principiilor de independență, suveranitate și integritate teritorială a Republicii Moldova și cu un statut special regiunii transnistrene în cadrul hotarelor recunoscute pe plan internațional ale statului moldovean”, a specificat ministrul de externe suedez.

Ann Linde a menționat că președinția suedeză a OSCE va continua să susțină procesul de reglementare a conflictului în formatul 5+2 și dreptul cetățenilor la libera circulație peste râul Nistru și va acorda susținere politică pentru îndeplinirea acestor deziderate.

Președintele în exercițiu al OSCE, ministrul Afacerilor Externe al Suediei, Ann Linde, a efectuat astăzi o vizită în Republica Moldova. Oficialul suedez a purtat discuții cu președintele Maia Sandu, prim-ministrul interimar și ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Olga Cebotari. De asemenea, Ann Linde s-a întâlnit la Bender cu liderul regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski și cu reprezentantul politic Vitali Ignatiev.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!