ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Actorul și regizorul Vitalie Drucec: ”Îmi doresc să montez o comedie franțuzească”

08:31 | 18.02.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 18 feb. /MOLDPRES/. Directorul artistic al Teatrului Dramatic Rus de Stat ”Anton P. Cehov”, actorul și regizorul Vitalie Drucec, Maestru în Artă, intenționează să monteze în stagiunea curentă o comedie franțuzească, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Vitalie Drucec a menționat că, anul trecut, a montat pe scena Teatrului  Național ”Vasile Alecsandri” din Bălți spectacolul „Bonjour papa”, o adaptare a piesei ”Paște fericit”(„Joyeuses Paques”), a regizorului și actorului francez Jean Poiret.

”Este o comedie cu mult umor, cu scene picante, despre triunghiul clasic amoros. M-am gândit să propun spectatorului un gen mai ușor din dramaturgie - comedia jovială despre slăbiciuni și patimi. O istorie spumantă despre dragoste, trădare, infidelitate și alte slăbiciuni umane. O viziune despre triunghiul clasic amoros, ce ne înveselește într-un mod decent. Aici moralul și indulgența merg la braț, fără a înnora atmosfera bulversată din familie. Este o comedie subtilă și foarte actuală, servită lejer, cu mult umor și scene destul de picante, ancorate în lumea sentimentelor umane”, a subliniat cunoscutul regizor.

Totodată, Vitalie Drucec își propune să înnoiască repertoriul Teatrului ”A.P. Cehov”. ”Vrem o schimbare în repertoriu, astfel încât acesta să fie cât mai divers, să avem montate și piese din clasica universală, și contemporane, dar să punem accentul și pe dramaturgia națională. De asemenea, ne dorim să invităm regizori cunoscuți din afara instituției, care ar aduce un suflu nou în teatru, iar actorii să aibă posibilitatea să învețe ceva nou de la ei. O altă idee este de a organiza un festival internațional de teatru, la care să invităm cel puțin cinci teatre din lume, de la care am putea acumula o anumită experiență”, a mai spus regizorul.

Vitalie Drucec s-a născut la 15 august 1971 în orașul Sângerei. În perioada 1989-1993, și-a făcut studiile la  Școala superioară de Artă Teatrală "Boris Şciukin" de pe lângă Teatrul Academic de Stat „E. Vahtangov” din Moscova, Federația Rusă, specialitatea actor de teatru, cinema și estradă, iar în 2005-2006 a făcut cursuri de regie în clasa maestrului Nugzar Lordkipanidze din Georgia. În anii 1993-2010, a fost actor și regizor la Teatrul Național „E. Ionesco”, în 2008-2010 - regizor-șef la același teatru, 2010- 2020 - actor şi regizor la Teatrul Național „M. Eminescu”. Din 2020 este director artistic la Teatrul Dramatic Rus de Stat „A.P. Cehov”.

A montat în diverse teatre mai multe spectacole: ”Ultima noapte la Madrid” de Brian McAvera, ”Lecţia” de Eugene Ionesco, ”Uşa”, Matei Vişniec, ”Storcătorul de fructe” de Ilia Cilaki, ”Harap Alb” de Ion Creangă etc. A colaborat cu dramaturgi consacrați de la Chișinău: Dumitru Crudu la spectacolul ”Oameni ai nimănui”, Irina Nechit la spectacolul ”Mi-e frică de Marea Neagră” ș.a.

Vitalie Drucec a fost distins cu mai multe premii și diplome, inclusiv cu Marele Premiu la Gala Tânărului Actor (1994), Premiul pentru cel mai bun rol masculin de planul doi pentru Apollon Victorovici Murzaveţki în „Lupii şi oile" de A. Ostrovski la Gala premiilor UNITEM, 2002, Premiul pentru cel mai bun regizor la Gala premiilor UNITEM, 2009, Premiul pentru cea mai bună lucrare regizorală la spectacolul „Casa  Zoikăi” după Mihail Bulgakov, Teatrul Național „Mihai Eminescu”, 2018. Participant la numeroase festivaluri și turnee internaționale: România, Japonia, Rusia, Italia, Franța, Ungaria, Marea Britanie, Egipt, Spania, Polonia, Pakistan, Coreea de Sud, Turcia etc.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!