ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Vicepremierul Olga Cebotari a avut o întrevedere cu Reprezentantul Special al Federației Ruse

13:08 | 18.02.2021 Categorie: Oficial

Chişinău, 18 feb. /MOLDPRES/. Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Olga Cebotari, a avut astăzi o întrevedere de lucru cu Reprezentantul Special al Federației Ruse în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană, Vitalii Treapițîn, care a fost însoțit de Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, comunică MOLDPRES.

Potrivit Biroului politici de reintegrare, dialogul oficialilor s-a axat pe ultimele evoluții înregistrate în negocierile privind reglementarea transnistreană, dinamica interacțiunii în platformele de dialog existente, nivelul de implementare a înțelegerilor convenite în așa-numitul pachet Berlin plus, schimburi de opinii și de idei cu privire la posibile modalități de impulsionare a procesului de identificare și de punere în aplicare a unor soluții viabile la problemele curente și de pe agenda negocierilor.

Vicepremierul a evidențiat subiectele prioritare pentru Chișinău ce urmează a fi promovate în anul curs, fiind specificate în această ordine de idei tematica drepturilor omului și cea a liberei circulații între cele două maluri ale Nistrului, organizarea eficientă a procesului de ocrotire a sănătății populației pe perioada pandemică, menținerea unei interacțiuni active în toate formatele de negocieri agreate și convocarea următoarei runde a formatului „5+2”.

De asemenea, a fost remarcată relansarea activității grupurilor de lucru sectoriale, cu mențiunea că în anul curent au avut loc deja patru ședințe în acest sens, inclusiv două ședințe ale experților în domeniul sănătății, cu participarea reprezentanților Organizației Mondiale a Sănătății și coordonarea potențialelor acțiuni comune întru organizarea procesului de imunizare anti-COVID-19 pe ambele maluri ale râului Nistru.

Dată fiind și prezența la întrevedere a conducătorilor delegațiilor Republicii Moldova și a Federației Ruse în Comisia Unificată de Control au fost discutate problemele existente în Zona de Securitate și aspecte ce țin asigurarea unei activități lucrative și productive a Comisiei și a Comandamentului Militar Întrunit.

În contextul elementelor fixate în Declarația Consiliului Ministerial al OSCE din 04 decembrie 2020, pachetul „Berlin+”, priorităților Președinției în Exercițiu a OSCE și ale Chișinăului, a fost enunțată prezența unei voințe exprese și s-au dat asigurări că vor fi depuse eforturile necesare în vederea sporirii dinamicii din cadrul dialogului Chișinău-Tiraspol și rezolvării operative a dificultățile urgente pe care le înfruntă populația.

foto: Biroul de reintegrare

img21001266

img21001266

img21001266

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!