ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

ANRE: Avem capacități limitate de a interveni în formarea prețurilor la produsele petroliere

15:57 | 18.02.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 18 feb. /MOLDPRES/. Legislația actuală în vigoare limitează capacitatea Agenției Naţionale pentru Reglementări în Energetică (ANRE) de a interveni cu alte instrumente în mecanismul de formare a prețurilor la produsele petroliere. Despre aceasta indică un comunicat al instituției, făcut public astăzi, „în legătură cu ultimele evoluții ale prețurilor la produsele petroliere și pentru evitarea unor speculații sau interpretări nefundamentate”,  transmite MOLDPRES.

Drept urmare a modificărilor operate în noiembrie 2018 la Legea cu privire la produsele petroliere, Parlamentul a anulat mecanismul de plafonare a prețurilor și a revenit la modalitatea de plafonare a rentabilității activității de comercializate pe piața internă a produselor petroliere.

„Astfel, conform deciziei ANRE, rata maximă de rentabilitate pentru activitatea anuală de comercializare a produselor petroliere este de 10% din consumurile şi cheltuielile anuale aferente acestei activități, cu excepția cheltuitelor “care nu se referă la activitatea de import și/sau comercializare a produselor petroliere”, arată sursa citată.

ANRE efectuează controale ale titularilor de licență care activează pe piața produselor petroliere și monitorizează strict respectarea de către vânzătorii cu amănuntul a Metodologiei formării și aplicării prețurilor la produsele date, care se bazează pe standardele naționale de contabilitate aplicabile.

Totodată, ANRE analizează dinamica comparativă a evoluțiilor în domeniul respectiv atât pe piața internă, cât și cea regională. „Urmare a analizelor continue efectuate, se observă o dinamică ascendentă a prețurilor la petrol și produsele petroliere pe plan mondial, care ar putea afecta în continuare prețurile de comercializare a produselor date pe piața internă”, potrivit ANRE.

"În situația specifică creată, metoda de plafonare a prețurilor la produsele petroliere conform cotațiilor Platts, ar reprezenta un instrument transparent de corelare exactă a prețurilor la panourile stațiilor de alimentare cu evoluțiile înregistrate la bursele internaționale, asigurând o predictibilitate a fluctuației prețurilor", conchide Agenția Națională pentru Reglementări în Energetică.

Reacția ANRE vine ca urmare a ultimilor scumpiri la carburanți. Conform prețurilor afișate de benzinăriile din ţară, un litru de benzină standard 95 a ajuns să coste 18,25 lei, prețul majorându-se, în medie, cu 60 de bani. Motorina s-a scumpit cu 50 de bani, costând în prezent  în medie 15,55 lei. GPL-ul s-a scumpit cu 65 de bani.

Aceasta este a patra majorare a prețurilor carburanților în ultimele două luni. Astfel, în această perioadă benzina s-a scumpit cu aproape 3 lei pentru un litru (19,5%), iar motorina cu 2,5 lei (19,2%).

foto: anre.md

img21001272

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!