ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Două instituții agroindustriale din nordul țării au renovat spațiul educațional cu susținerea UE

17:27 | 19.02.2021 Categorie: Regiuni

Chişinău, 19 feb. /MOLDPRES/. Centrul de Excelență în Horticultură și Tehnologii Agricole din satul Țaul, raionul Dondușeni, și-a consolidat capacitățile tehnice, datorită proiectului Uniunii Europene „Dezvoltarea zonelor rurale în Republica Moldova” (DeVRAM), Partea I, transmite MOLDPRES.

Astăzi, în cadrul instituției a fost inaugurată Secția de formare continuă, fiind dotată cu echipament performant ce va permite implementarea unor abordări educaționale extinse, moderne și inovatoare.

„Consolidarea educației agricole în Republica Moldova constituie o prioritate majoră pe agenda Guvernului, reflectată complex în diverse documente de planificare strategică. Sistemul de cercetare-inovare, educație și extensiune în sectorul agroalimentar are un rol esențial în modernizarea sectorului agricol autohton. Vom depune eforturi constante și vom redistribui resursele disponibile pentru a asigura un management eficient, și a obține noi rezultate în domeniul cercetare-inovare, educație și extensiune rurală, ce asigură livrarea noilor produse, procese şi servicii”, a menționat la ceremonia de deschidere a secţiei Mihail Machidon, secretar de stat la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului (MADRM).

Pentru a spori calitatea pregătirii profesionale și instruirii unor specialiști competitivi pentru sectorul agroindustrial, Centru de Excelență de la Țaul va oferi două programe noi de studii: „Standarde de calitate în domeniul agroalimentar” și „Creșterea legumelor în teren protejat”.

Tot astăzi, a fost organizată o vizită de monitorizare la Colegiul Agroindustrial din Râșcani, unde recent, cu suportul Uniunii Europene, a fost reutilat atelierul mecanic al specialității „Mașini și aparate în industria alimentară”. Noile oportunități de instruire practică le vor permite elevilor, viitorilor tehnicieni mecanici, să dobândească competențe și aptitudini necesare integrării profesionale.

Proiectul Uniunii Europene ”Dezvoltarea zonelor rurale în Republica Moldova”, Partea I. ”Creșterea competitivității sectorului agroalimentar prin integrarea acestuia în lanțurile valorice interne și globale, în special a sectorului culturii de soia” este implementat de Cooperarea Austriacă pentru Dezvoltare, în parteneriat cu Centrul Educațional PRO DIDACTICA, și Asociația Internațională Donau Soja (Austria). 

Centrul de Excelență în Horticultură și Tehnologii Agricole  din Țaul și Colegiul Agroindustrial din Râșcani fac parte din grupul-țintă de beneficiari ai proiectului DeVRAM, Partea I, cu o valoare totală de circa nouă milioane de euro, inclusiv 835 de mii de euro - pentru componenta educațională din cadrul proiectului.

foto: MADRM

img21001304

img21001304

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!