ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Premierul interimar Aureliu Ciocoi a avut o videoconferință cu comisarul UE pentru Comerț

20:31 | 19.02.2021 Categorie: Oficial

Chişinău, 19 feb. /MOLDPRES/. Dinamica relațiilor dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană a fost discutată astăzi în cadrul unei convorbiri în format de videoconferință între Aureliu Ciocoi, prim-ministrul interimar, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene și Valdis Dombrovskis, vicepreședintele executiv al Comisiei Europene și comisar UE pentru comerț, informează MOLDPRES.

Potrivit Serviciului de presă al MAEIE, în cadrul convorbirii au fost trecute în revistă subiectele privind progresele și provocările ce țin de implementarea Acordului de Asociere, sub aspectul valorificării Zonei de liber schimb complex şi cuprinzător, precum și evoluțiile realizării acțiunilor aferente programului de asistență macrofinanciară de urgență a UE, denumit OMNIBUS.

Având în vedere progresele atinse de Republica Moldova în realizarea foii de parcurs privind obținerea dreptului de export al produselor de origine animală în spațiul Uniunii Europene, prim-ministrul Aureliu Ciocoi a salutat decizia UE de a întreprinde în luna aprilie curent un audit menit să evalueze controlul sănătății în sector și posibilitatea obținerii dreptului de a exporta în UE carnea de pasăre și ouă de categoria B, așteptată de antreprenorii din Republica Moldova.  

Prim-ministrul Aureliu Ciocoi a abordat și interesul țării noastre de a adera la Zona unică de plăți în euro (SEPA), remarcând beneficiile pe care le va aduce cetățenilor și posibilitățile noi de dezvoltare pentru IMM-uri.

De asemenea, interlocutorii au efectuat un schimb de opinii și cu privire la perspectivele asigurării unei cooperări mai consolidate a Republicii Moldova în cadrul Parteneriatului Estic, alături de Georgia și Ucraina, această abordare fiind promovată cu scopul de a ajuta accelerarea procesului de integrare europeană în țările asociate.

În final, comisarul UE pentru comerț a îndemnat autoritățile de la Chișinău să continue implementarea reformelor necesare, acestea fiind, în continuare, o condiție a dialogului și disponibilitatea Uniunii Europene să acorde sprijin pentru Republica Moldova.

foto: MAEIE

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!