ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Președintele turc dorește o reconciliere cu Statele Unite

10:19 | 21.02.2021 Categorie: Externe

Ankara, 21 feb. /MOLDPRES/. Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a transmis sâmbătă un mesaj de reconciliere către Statele Unite. Relațiile dintre cele două state membre NATO au cunoscut în ultimii ani o perioadă mai complicată și se crea impresia că Turcia se distanțează față de partenerii săi occidentali, relatează MOLDPRES cu referire la Digi24.

Recent, Recep Erdogan a afirmat că „interesele comune cu Statele Unite cântăresc mult mai greu decât diferențele de opinie”. Ankara își dorește o consolidare a cooperării cu SUA pe termen lung, pe baza principiului „win-win”, adaugă președintele turc, citat de agențiile internaționale de presă.

Erdogan subliniază că „Turcia va continua să-şi facă datoria într-o manieră demnă de legăturile de alianță şi parteneriat strategic dintre cele două ţări”. Totodată, șeful statului turc recunoaște că aceste relații au fost „puse serios la încercare”.

Casa Albă în mandatul lui Donald Trump a sancționat Turcia pentru achiziția sistemelor antiaeriene rusești S-400 - după ce, din acelaşi motiv, Turcia fusese exclusă din programul de achiziționare a avioanelor americane F-35. Turcia a reacționat vehement în urma sprijinului acordat de Washington în Siria miliției kurde YPG, considerată în Turcia grupare teroristă.

Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu şi noul secretar de stat american Antony Blinken au pregătit anunțarea poziției împăciuitoare a lui Erogan în cadrul mai multor discuții telefonice privind disputa declanșată în urma achiziției rachetelor antiaeriene rusești S-400 de către Turcia.

foto: haberturk.com

img21001335

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!