ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Recurs la istorie: 22 februarie

08:10 | 22.02.2021 Categorie: Societate

22 februarie 1632 – Galileo Galilei publică lucrarea sa “Dialog despre cele două mari sisteme ale lumii”, în care a comparat sistemul sistemul conceput de Copernic cu cel ptolemeic tradițional.

22 februarie 1635 - La Paris, cardinalul Richelieu fondează Academie francaise, cu scopul de a supraveghea puritatea limbii franceze.

22 februarie 1732 – S-a născut George Washington, primul președinte american. A fost un general și om de stat, militant și factor activ în obținerea independenței față de Regatul Unit a coloniilor din America de Nord.

22 februarie 1788 – S-a născut filosoful german Arthur Schopenhauer. A fost cunoscut, mai ales, prin teoria sa asupra primatului „voinței” în sfera reprezentării lumii și în comportamentul uman.

22 februarie 1819 – S-a născut James Russell Lowell, poet și eseist american. A scris o lirică satirică, în care milita pentru aboliționism și susținea cauza nordiștilor în războiul civil.

22 februarie 1819 – În urma Tratatului Adams-Onís, Spania a vândut Florida Statelor Unite, pentru suma de 5 milioane de dolari. 

22 februarie 1821 - Alexandru Ipsilanti, conducătorul Eteriei, a trecut Prutul, intrând în Moldova, unde a încercat să-și găsească noi adepți pentru mișcarea sa.

22 februarie 1882 - Odată cu proclamare lui Milan Obrenovic rege sub numele de Milan I, Serbia devine regat.

22 februarie 1900 - La Paris are loc prima audiție a "Sonatei nr. 2 pentru vioară și pian" de George Enescu (la pian George Enescu).

22 februarie 1906 - La București s-a înființat Institutul Geologic al României și s-a creat corpul geologilor.

22 februarie 1924 – Președintele american Calvin Coolidge devine primul președinte american care vorbeşte într-o emisiune de radio transmisă de la Casa Albă.

22 februarie 1942 - A murit Stefan Zweig, poet, prozator, dramaturg austriac. Alături de Hermann Hesse unul dintre cei mai citiți autori de limbă germană.

22 februarie 1943 - Membrii grupării de rezistență Trandafirul Alb (Die Weiße Rose) sunt executați în Germania nazistă.

22 februarie 1948 - În Cehoslovacia are loc o lovitura de stat comunistă.

22 februarie 1958 – Egiptul şi Siria s-au unit pentru a forma Republica Arabă Unita.

22 februarie 1962 – S-a născut Steve Irwin, celebru naturalist australian. A fost un prezentator de televiziune, ecologist și proprietar de grădină zoologică. A devenit cunoscut datorită documentarelor sale de pe Discovery (“The Crocodile Hunter”) și a filmelor artistice în care a jucat.

22 februarie 1973 – În urma vizitei președintelui american Richard Nixon la Beijing, Statele Unite și Republica Populară Chineză, își reiau legăturile înființând birouri diplomatice.

22 februarie 1980 – A decedat Oskar Kokoschka, renumit pictor și poet englez de origine austriacă.

22 februarie 1993 – Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite a decis, în unanimitate, înființarea Tribunalului internaţional pentru judecarea crimelor de război din fosta Iugoslavie.

22 februarie 2002 – Liderul rebel angolez Jonas Savimbi a fost ucis într-o ambuscadă.

22 februarie 2014 – La Kiev, președintele pro-rus al Ucrainei, Viktor Ianukovici, este suspendat de către Rada Supremă a Ucrainei printr-un vot de 328 la 0, îndeplinind-se astfel unul din obiectivele majore a masivelor mișcări populare cunoscute sub numele de Euromaidan.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!