ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

România a încetat un contract cu Gazprom înainte de termen

15:49 | 22.02.2021 Categorie: Externe

Chişinău, 22 feb. /MOLDPRES/. România a încetat un contrat încheiat cu Gazprom pentru transportul gazelor naturale înainte de termen, transmite MOLDPRES.

Compania Transgaz a anunțat astăzi într-un comunicat de presă că a încetat, prin acordul comun al părților, contractul pentru transportul gazelor naturale prin conducta de tranzit T3 pe teritoriul României către terţe ţări. Contractul a fost semnat între Transgaz și Gazprom Export şi era valabil până la data de 31.12.2023.

Potrivit comunicatului de presă, decizia de încetare a contractului a fost luată în scopul aplicării reglementărilor europene pentru conductele de transport al gazelor naturale. Transgaz a precizat că Acordul de încetare al contractului cu Gazprom este important deoarece a oferit acces liber terţilor pentru a își rezerva capacități de transport pe conducte. "Acordul încheiat cu Gazprom este de o importanţă deosebită, întrucât pe de o parte creează premisele pentru aplicarea cadrului normativ european pentru rezervarea de capacitate de transport gaze naturale prin conductele de tranzit T2 şi T3 şi în acelaşi timp asigură protejarea intereselor financiare ale Transgaz care decurgeau din contractul istoric de transport gaze naturale prin conducta de tranzit T3”, se afirmă în comunicat.

România are cea mai mare piață de gaze naturale din Europa Centrală, consumul total de gaze naturale constituind în anul 2020 circa 16 miliarde metri cubi, dintre care 70% au fost de proveniență internă, iar 30% din import.

Din data de 1 iulie 2007, piața de gaze naturale din România este deschisă integral pentru toți consumatorii, aceștia având libertatea de a alege un furnizor de gaze naturale dintre cei licențiați de autoritatea de reglementare și de a-și negocia direct clauzele și prețul pentru furnizarea gazelor naturale.

foto: rbc.ru

img21001367

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!