ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Peste 21 mii de doze de vaccin AstraZeneca, oferite de România, au ajuns la Chișinău

15:16 | 27.02.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 27 feb. /MOLDPRES/. Primele doze de vaccin anti-COVID oferite de România au ajuns astăzi la Chișinău. Aeronava cu vaccinuri a aterizat în jurul orei 14.00 pe Aeroportul Internațional Chișinău. Aceasta a fost întâmpinată de către președintele țării Maia Sandu, ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniţă, ambasadorul UE, Peter Mihalko, comunică MOLDPRES.

Șeful statului a ținut să mulțumească conducerii României pentru suport. „Sunt foarte bucuroasă că am primit astăzi primele 21 600 de doze de vaccinuri din generoasa donație din partea României. Suntem foarte recunoscători României pentru vaccin. Transportul a fost asigurat cu ajutorul Uniunii Europene. Așteptăm şi celelalte doze de vaccin. Și le mulțumesc medicilor pentru tot ce fac, iar cetățenii trebuie să fie vigilenți pentru ca să nu admitem creșterea numărului de îmbolnăviri”, a opinat Sandu.

Ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniţă, a precizat că transmiterea primului lot de vaccin e un gest sincer de prietenie. „Mă bucur că primele doze de vaccin vin din România, având în vedere relațiile speciale ale României cu R. Moldova bazate pe limbă, cultură şi istorie. Vrem să transmitem mesajul puternic de susținere a noastră către toți cetăţenii R. Moldova. Cu siguranță vor urma şi alte doze, şi doar împreună vom reuși să depășim această situație dificilă”, a spus Ioniţă.

Prezent la evenimentul de recepționare a vaccinului a fost și secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Tatiana Zatîc. Aceasta a specificat că vaccinul va fi depozitat conform cerințelor și va fi aplicat personalului medical, inclusiv celor ce muncesc în instituțiile spitalicești din stânga Nistrului.

La București procesul de transportare și încărcare în aeronavă a vaccinului a fost supravegheat de premierul României, Florin Cîțu, care a menționat că celelalte doze promise de conducerea României vor ajunge la destinație în următoarele luni.

Vaccinul face parte din pachetul de sprijin pentru Republica Moldova anunţat de președintele României, Klaus Johannis, cu ocazia vizitei sale oficiale la Chişinău.

Ieri, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a primit confirmarea de la COVAX precum că primul lot de 14 400 de vaccinuri împotriva COVID-19, AstraZeneca, produse de Coreea de Sud, vor ajunge în Republica Moldova în perioada 28 februarie - 3 martie.

img21001523

img21001523

img21001523

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!