ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Festivalul „Mărțișor” se va desfășura în regim online

17:06 | 27.02.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 27 feb. /MOLDPRES/. În contextul evoluției situației epidemiologice din țara noastră și ținând cont de Hotărârea Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică prin care a fost interzisă activitatea instituțiilor teatral-concertistice și a caselor de cultură cu prezența spectatorilor, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a decis organizarea online, în perioada 1-10 martie, a spectacolelor muzicale din cadrul Festivalului Internațional de Muzică „Mărțișor-2021”, ediția a 55-a,informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Lilia Pogolșa a menționat că spectacolele muzicale vor fi difuzate de către postul public de televiziune Moldova 1 și canalul TV Moldova 2 și vor fi transmise online și pe paginile de facebook a Î.S. Organizației Concertistice şi de Impresariat „Moldova-Concert”, Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici”, Teatrului Național de Operă şi Balet „Maria Bieşu” și Sălii cu Orgă.

”Biletele procurate pot fi returnate la casele de bilete ale instituțiilor concertistice. Cu detalii privind programul online al Festivalului Internațional de Muzică „Mărțișor-2021” vom reveni pe parcursul zilei de luni”, a mai spus oficialul.

În cadrul unei conferințe de presă de joi, 25 februarie, ministrul Lilia Pogolșa a afirmat că tradițional, festivalul va fi inaugurat la data de 1 martie printr-un concert cu genericul ”Mărgăritare”, în care vor fi antrenate forțele artistice ale țării, inclusiv maeștrii Eugen Doga și Nicolae Botgros, formația „Zdob și Zdub”, Orchestrele simfonice ale Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” și Companiei Publice „Teleradio Moldova”, Orchestra și Corul Național de Cameră, Capela Corală „Doina”, formația „Brio Sonores” și alții.

Potrivit oficialului, ediția a 55-a a Festivalului va cuprinde 16 spectacole muzicale, în cadrul cărora vor evolua cele mai renumite colective artistice din țară: Ansamblul Național Academic de Dansuri Populare „Joc”, Orchestra de muzică populară „Lăutarii”, Ansamblul de cântece și dansuri populare „Fluieraș”, formațiile „Noroc”, „Millenium”, „Brio Sonores”, „Akord”, ”Catharsis”, precum și artiștii: Cristina Scarlat, Vali Boghean, Pasha Parfeni, Tatiana Cerga, Ana Cernicova, Amelia Uzun etc.

Prima ediție a Festivalului Internațional de Muzică “Mărțișor” a avut loc în anul 1966 la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” din Chișinău, ctitor al căruia a fost regretatul Alexandru Fedco, fost director al Filarmonicii.

img21001525

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!