ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Recurs la istorie: 1 martie

07:50 | 01.03.2021 Categorie: Societate

1 martie 1445 – S-a născut Sandro Botticelli, pictor italian. Pe numele real Alessandro di Mariano Filipepi, este considerat unul dintre artiștii reprezentativi ai picturii Renascentiste.

1 martie 1564 - Tomșa Voievod, presat de turci și tătari, se refugiază în Polonia. Tronul Țării Moldovei, pentru a doua oară, este ocupat de Alexandru Lăpușneanu.

1 martie 1562 – Are loc Masacrul de Vassy în care cincizeci de protestanți au fost uciși, iar aproximativ o sută cincizeci răniți de trupele ducelui de Guise, la șase săptămâni de la semnarea Edictului din ianuarie 1562, prin care regele a permis protestanții să se întrunească în public. Este începutul războaielor religioase franceze, care vor măcina Franţa timp de peste treizeci de ani.

1 martie 1565 – A fost fondat orașul Rio de Janeiro de către cavalerul portughez Estacio de Sáo, care l-a numit “São Sebastião do Rio de Janeiro” (Râul St Sebastian ianuarie), în onoarea regelui Sebastian al Portugaliei.

1 martie 1788 – S-a născut în Herta-Hotin, Gheorghe Asachi, cărturar enciclopedist și scriitor al începuturilor literaturii române, sprijinitor al științei și artelor, întemeietor și deschizător de drumuri în învățământ, teatru, presa. A editat, în 1829, publicația “Albina Românească”.

1 martie 1810 - S-a născut Frederic Chopin, compozitor și pianist polonez. Este considerat drept unul dintre cei mai prolifici și influenți compozitori de muzică pentru pian.

1 martie 1815 - Napoleon evadează de pe insula Elba.

1 martie 1837 – S-a născut marele scriitor din Moldova, Ion Creangă. Este recunoscut datorită măiestriei basmelor, poveștilor și povestirilor sale. Ion Creangă este considerat a fi unul dintre clasicii literaturii române, mai ales datorită operei sale autobiografice Amintiri din copilărie.

1 martie 1840 - Adolphe Thiers devine prim ministru al Franței. A fost un avocat, jurnalist, istoric. A deținut diferite funcții politice ca: prim-ministru în timpul lui Ludovic-Philippe, președinte interimar al Franței, președinte al Consiliului de miniștri în perioada Monarhiei din Iulie, deputat în perioada celei de-A Doua Republici. A fost ales membru în Academia Franceză în 1833.

1 martie 1867 - A apărut primul număr al „Convorbirilor literare", organ de presă al „Junimii"– grupare politică și literară condusă de Titu Maiorescu.

1 martie 1872 - A fost înființat primul parc național din lume, Yellowstone (SUA)

1 martie 1896 - Savantul francez Henri Becquerel descoperă radioactivitatea naturală.

1 martie 1904 – S-a născut Glenn Miller, compozitor american de jazz. A format o orchestra pentru trupele americane, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

1 martie 1906 – A debutat revista “Viața românească”, sub direcția lui Constantin Stere si Paul Bujor, secretar de redacție fiind Garabet Ibraileanu.

1 martie 1937 - S-a născut compozitorul și academicianul basarabean Eugen Doga, autorul muzicii mai multor filme, romanțe, cantate, piese instrumentale și a unei simfonii. Este considerat cel mai mare compozitor român în viață.

1 martie 1938 - A fost fondată Compania Samsung.

1 martie 1946 - Banca Angliei este naționalizată.

1 martie 1950 - Savantul Klaus Fuchs este condamnat la 14 ani închisoare pentru spionaj în favoarea URSS.

1 martie 1953 – Dictatorul sovietic Iosif Stalin a suferit un atac cerebral care i-a adus sfârșitul.

1 martie 1954 – În cadrul unui experiment, Statele Unite au detonat o bombă cu hidrogen de 15 megatone în Atolul Bikini din Oceanul Pacific, care a dus la una dintre cele mai puternice contaminări radioactive ale Planetei.

1 martie 1959 - La Buenos Aires s-a ridicat prima Biserică ortodoxă românească din America de Sud.

1 martie 1961 – A fost înființat, prin decizia președintelui american John F. Kennedy, “Corpul Păcii” (Peace Corps).

1 martie 1966 – Partidul Baas Arab Socialist preia puterea în Siria.

1 martie 1998 - Titanic devine primul film cu încasări de peste 1 miliard de dolari în întreaga lume.

1 martie 2000 - Social-democrata Tarja Kaarina Halonen își preia funcția de președinte al Republicii Finlanda, fiind prima femeie aleasă în această funcție.

1 martie 2001 - Guvernul elvețian interzice utilizarea în hrana animalelor a alimentelor conținând făină de carne și oase.

1 martie 2001 - Regimul taliban din Afganistan dispune deschiderea focului și aruncarea în aer a statuii lui Buddha de la Bamian, monument înscris pe lista UNESCO a patrimoniului universal.

1 martie 2002 - Începe „Operațiunea Anaconda" în estul Afghanistanului.

img21001533

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!