ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

R. Moldova comemorează eroii căzuți pentru apărarea integrității și independenței statului

09:06 | 02.03.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 2 mar. /MOLDPRES/. În Republica Moldova astăzi este marcată Ziua memoriei și se împlinesc 29 de ani de la începutul conflictului de pe Nistru, comunică MOLDPRES.

Cu acest prilej, la Chișinău şi în alte localități ale țării au loc mai multe evenimente de comemorare. Pe 2 martie, tradițional, au loc slujbe de pomenire a celor căzuți în timpul conflictului armat, depuneri de flori la monumentele şi cimitirele eroilor. 

Conflictul din regiunea transnistreană a izbucnit pe 2 martie 1992. Încetarea focului a avut loc la 21 iulie 1992, după semnarea unui acord dintre Republica Moldova şi Federația Rusă.

La război au participat aproximativ 28 de mii de combatanți, militari și rezerviști ai Armatei Naționale, angajați ai Ministerului Afacerilor Interne  și Serviciului de Informații şi Securitate, sute de voluntari și civili. Și-au pierdut viața circa patru sute de cetățeni, iar aproape 1200 au fost răniți. Acest conflict s-a soldat și cu persoane dispărute, inclusiv din rândul populației civile.

În 2010, Parlamentul R. Moldova a instituit data de 2 martie ca fiind Ziua comemorării eroilor căzuți în războiul din 1992 pentru apărarea integrității teritoriale şi independenței țării. În anul curent, deputații au decis să redenumească Ziua memoriei, în Ziua memoriei și recunoștinței.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!