ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Conducerea țării a comemorat eroii căzuți în conflictul armat de pe Nistru

11:42 | 02.03.2021 Categorie: Politică

Chişinău, 2 mar. /MOLDPRES/. Președintele Republicii Moldova Maia Sandu, speakerul Zinaida Greceanîi și premierul interimar Aureliu Ciocoi au participat astăzi la evenimentul consacrat Zilei Memoriei și Recunoștinței, comunică MOLDPRES.

În discursul ținut, șeful statului a menționat că astăzi este “o zi în care durerea pierderii întâlnește speranța”. „Speranța într-un viitor pașnic, reîntregit, un viitor cu răni cicatrizate. Un viitor pentru care trebuie să lucrăm împreună, zi de zi. Un viitor în care fiecare se simte respectat și se simte sigur pe el și pe oamenii din jur. Conflictul de pe Nistru s-a abătut asupra noastră din senin. Un râu care unea maluri, comunități, oameni și aducea beneficii economice enorme s-a transformat într-o cumpănă. Am pierdut vieți omenești, am pierdut liniștea din familii, am plătit și continuăm să plătim pentru acest conflict menținut artificial. Între oamenii de pe cele două maluri nu există neînțelegeri. Suntem la fel. Suntem cu toții victimele corupției regionale, care folosește acest conflict pentru a câștiga averi prin contrabandă, delapidare, trafic ilegal de bunuri. Știm cu toții că, pe seama sutelor de mii de nenorociri generate de acest conflict, sunt câțiva oameni care se îmbogățesc. Unii dintre ei, chiar aici în Chișinău”, a opinat Sandu.

Și președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a menționat că prin manifestarea de astăzi, este continuată tradiția onorării memoriei celor căzuți în conflictul armat din anul 1992, “probabil cel mai dureros episod din istoria modernă a țării”.

„Avem obligația morală să-i comemorăm pe cei care nu mai sunt cu noi, eroii care și-au jertfit viața pentru independența Republicii Moldova. Totodată, astăzi este ziua când putem să ne întâlnim cu veteranii, să le exprimăm recunoștința și să ne cerem iertare pentru tinerețea tulburată, pentru amintirile ce dor. Vă datorăm faptul că avem un stat, un steag, un imn. Iar această datorie nu poate fi apreciată în valori materiale, ea este nemăsurabilă și mereu va rămâne așa. Noi nu putem schimba istoria. Dar putem învăța din ea: să nu repetăm greșeli care se soldează cu drame și tragedii și să facem lucrurile mai bine. Într-o țară atât de mică, ar fi o mare iresponsabilitate și lipsă de înțelepciune să nu putem păstra armonia și pacea, mai ales că au fost dobândite cu un preț atât de mare”, a spus Gracianîi.

Șeful interimar al Cabinetului de miniștri, Aureliu Ciocoi, a precizat că va face tot posibilul ca eroismul de care au dat dovadă participanții la conflictul de pe Nistru să fie studiat de copii și a precizat că tot astăzi se împlinesc și 29 de ani de la aderarea țării noastre la ONU.

Conflictul din regiunea transnistreană a izbucnit pe 2 martie 1992. Încetarea focului a avut loc la 21 iulie 1992, după semnarea unui acord dintre Republica Moldova şi Federația Rusă. La război au participat aproximativ 28 de mii de combatanți, militari și rezerviști ai Armatei Naționale, angajați ai Ministerului Afacerilor Interne  și Serviciului de Informații şi Securitate, sute de voluntari și civili. Și-au pierdut viața circa patru sute de cetățeni, iar aproape 1200 au fost răniți. Acest conflict s-a soldat și cu persoane dispărute, inclusiv din rândul populației civile.

img21001594

img21001594

img21001594

img21001594

img21001594

img21001594

img21001594

img21001594

img21001594

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!