ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Președintele Maia Sandu a comemorat eroii căzuți în conflictul armat de pe Nistru

12:52 | 02.03.2021 Categorie: Oficial

Chişinău, 2 mar. /MOLDPRES/. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a participat astăzi la evenimentul de comemorare a eroilor căzuți în conflictul armat de pe Nistru, care a izbucnit în urmă cu 29 de ani. Șefa statului a depus flori la monumentul „Maica Îndurerată” de la Complexul memorial „Eternitate”, informează MOLDPRES cu referire la Serviciul de presă al instituției prezidențiale.

„Azi marcăm Ziua Memoriei și Recunoștinței. E o zi în care durerea pierderii întâlnește speranța. Speranța într-un viitor pașnic, reîntregit, un viitor cu răni cicatrizate. Un viitor pentru care trebuie să lucrăm împreună, zi de zi. Un viitor în care fiecare se simte respectat și se simte sigur pe el și pe oamenii din jur. Conflictul de pe Nistru s-a abătut asupra noastră din senin. Un râu care unea maluri, comunități, oameni și aducea beneficii economice enorme s-a transformat într-o cumpănă. Un zid s-a pus între comunitățile noastre, între satele și orașele noastre, între destinele noastre. Granițele nu trec pe râuri, granițele trec prin suflete. Am pierdut vieți omenești, am pierdut liniștea din familii, am plătit și continuăm să plătim pentru acest conflict menținut artificial”, a spus Maia Sandu.

Președintele a menționat că oamenii de pe cele două maluri ale Nistrului sunt la fel, au aceleași nevoi, suferă de sărăcie, de lipsă de oportunități economice, de izolare, corupție, neîncredere în instituții. „Suntem cu toții victimele corupției regionale, care folosește acest conflict pentru a câștiga averi prin contrabandă, delapidare, trafic ilegal de bunuri. Știm cu toții că, pe seama sutelor de mii de nenorociri generate de acest conflict, sunt câțiva oameni care se îmbogățesc. Unii dintre ei, chiar aici în Chișinău”, a subliniat șefa statului.

Președintele Republicii Moldova a afirmat că, în memoria celor care și-au dat viața apărându-și țara, avem datoria să construim o societate a dreptății și a bunăstării pentru toți. „Doar construind o societate sănătoasă, doar asigurând respect pentru lege și justiție, putem opri plecarea conaționalilor noștri și putem oferi cetățenilor noștri din dreapta și din stânga Nistrului soluții reale, putem realiza visul oamenilor care au luptat pentru țară”, a spus Maia Sandu.

Șefa statului și-a exprimat recunoștința față de veteranii conflictului armat de pe Nistru pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova. „Am simțit implicarea voastră în fiecare moment de răscruce pentru țara noastră. De fiecare dată ați știut să alegeți grâul de neghină și nu v-ați temut să spuneți răspicat adevărul, chiar dacă adesea ați plătit scump pentru aceasta. Contez în continuare pe fiecare dintre voi”, a subliniat președintele Maia Sandu.

Potrivit datelor oficiale, în conflictul armat de pe Nistru au participat peste 30.000 de oameni, dintre care 300 de militari și civili au murit, iar alți 3500 au fost răniți.

foto: presedintie.md

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!