ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Biroului politici de reintegrare

15:19 | 02.03.2021 Categorie: Comunicate

În premieră elevii din instituțiile de învățământ au primit lecții de educație patriotică de la martorii oculari ai evenimentelor din 1992

Chişinău, 2 mar. /MOLDPRES/. În conformitate cu prevederile pct.8 din Planul manifestărilor consacrate Zilei Memoriei, dedicată comemorării celor căzuți în conflictul armat din anul 1992 pentru apărarea integrității şi independenței Republicii Moldova şi victimelor acestui conflict, aprobat prin Dispoziția Guvernului Republicii Moldova nr.13-d din 12 februarie 2021, astăzi, în instituțiile de învățământ și în unitățile militare au avut loc activități de educație patriotică.

La inițiativa Viceprim-ministrei pentru reintegrare și în cooperare cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, cu acceptul și disponibilitatea implicării din partea unor veterani de război, participanți la conflictul armat de pe Nistru, au fost desfășurate lecții în regim online unde au fost relatate istorii și mesaje despre evenimentele tragice din primăvara-vara anului 1992, ce au avut în calitate de audiență elevii din liceele teoretice „Dimitrie Cantemir” din Cahul, ,,George Coșbuc” din Bălți și ,,Vasile Alecsandri” din Chișinău.

În cadrul orelor a fost păstrat un minut de reculegere în memoria eroilor care și-au pierdut viața în acțiunile de luptă pentru protejarea statului unitar și indivizibil Republica Moldova, precum și au fost evidențiate  cauzele și efectele acestui conflict, care cu regret se fac resimțite și în prezent.

Dialogul dintre generații este un element indispensabil în procesul de comunicare cu tinerii și de transmitere a memoriei evenimentelor de 29 de ani în urmă, eforturilor autorităților naționale de a păstra și de a apăra suveranitatea și integritatea teritorială a țării, precum și de a menține pacea și prosperitatea și de a restabili spațiile unice pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!