ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Biblioteca Națională a fost lansată cartea ”Istoriografia separatismului transnistrean (1989–2005) ”

17:22 | 02.03.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 2 mar. /MOLDPRES/. Biblioteca Națională a Republicii Moldova a organizat astăzi lansarea cărții ”Istoriografia separatismului transnistrean (1989–2005)”, ediția a II-a, revăzută și adăugită, elaborată de doctorul în istorie, cercetător științific superior Lidia Prisac, autoare a peste 100 de articole și studii științifice, inclusiv a două monografii în domeniul istoriei contemporane, informează MOLDPRES.

Lucrarea pune la dispoziția cititorului interesat abordarea unui subiect ce ține de fenomenul secesiunii din Republica Moldova în perioada imediată a dezintegrării Uniunii Sovietice. Autoarea face o analiză minuțioasă a lucrărilor cu referire la diferendul transnistrean, apărute în perioada 1989–2005.

Prezent la eveniment, profesorul universitar Anatol Petrencu, doctorul habilitat în istorie, a menționat că lucrarea este segmentată în trei capitole, fiecare orientat spre abordarea separatismului transnistrean într-un cadru particular.  

Potrivit sursei citate, primul capitol, întitulat ”Separatismul transnistrean reflectat în lucrările autorilor din Republica Moldova”, expune reflectarea istoriografică a dihotomiei transnistrene în Republica Moldova, dezideratul esențial reținut constituind faptul că separatismul transnistrean marchează produsul geopolitic al intereselor Federației Ruse în regiune.

Cel de-al doilea capitol, denumit ”Problema transnistreană și separatismul în literatura occidentală și din România”, trasează dinamica abordării fenomenului separatismului transnistrean în mediul academic Occidental și cel din România. Ținând cont că viziunile nu sunt identice, unele aspecte ale problemei au fost abordate în mod separat.

”Separatismul transnistrean în publicațiile proseparatiste” – cel de-al treilea capitol, dezvăluie abordarea problemei în lucrările autorilor proseparatiști, ruși și celor editate la Tiraspol.  

Lucrarea include imagini care reflectă o dată în plus etapele principale ale diferendului transnistrean.

foto: BNRM

img21001610

img21001610

img21001610

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!