ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Mai multe persoane au fost reținute pentru corupere și trafic de influență la obținerea cetățeniei române

09:43 | 03.03.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 3 mar. /MOLDPRES/. Agenți economici, persoane fizice şi publice, notari şi intermediari din Republica Moldova şi România sunt cercetați de organele de drept după ce au ajutat mai mulți moldoveni, contra unor sume de bani, să redobândească cetățenia română, comunică MOLDPRES.

Potrivit datelor CNA, persoanele fac parte dintr-o schemă de corupere şi trafic de influență, prin care mai mulți moldoveni ar fi fost ajutați să obțină diverse servicii pentru redobândirea cetățeniei române, contra cost. Printre acestea se numără: urgentarea eliberării actelor de identitate şi de stare civilă, a certificatelor de naștere, perfectarea unor procuri pe numele unor terţi. Sumele pretinse pentru documente variau între 50 şi 5000 de euro.

Ancheta arată că bănuiții ar fi folosit diferite platforme pentru a-şi realiza acțiunile ilegale, platforme specializate în facilitarea procedurilor de perfectare a documentelor şi de programări la diferite instituții publice. Utilizând aceste pagini electronice, membrii schemei puteau să întreprindă, în complicitate cu persoane afiliate acestor platforme, acţiuni de manipulare a informaţiei, cum ar fi programarea în afara rândului, depunerea jurământului în lipsa persoanei (pe timp de pandemie), obţinerea unor certificate în termeni restrânşi.

Marţi, ofiţerii CNA şi procurorii au operat percheziţii la domiciliile şi la birourile unor persoane vizate în schemă, iar trei dintre acestea au fost escortate la CNA şi reţinute pentru 72 de ore. Pe numele acestora au fost deschise mai multe cauze penale pentru trafic de influență şi corupere pasivă, iar dacă vor fi găsite vinovate, acestea riscă până la 10 ani de închisoare.

foto: stirilekanald.ro

img21001620

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!