ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Legea cu privire la avocatură ar putea fi modificată

13:52 | 03.03.2021 Categorie: Politică

Chişinău, 3 mar. /MOLDPRES/. Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului a avizat astăzi pozitiv raportul la proiectul de modificare și completare a Legii cu privire la avocatură, comunică MOLDPRES.

Noile modificări se referă la avocatul stagiar și procedura de efectuare a stagiului profesional în domeniu. Autorii inițiativei, deputații din PSRM, susțin că modificările vor spori eficiența stagiului profesional efectuat și dobândirea unor abilități practice în domeniul specific de activitate, avocatul stagiar având dreptul să asiste avocatul îndrumător la orice fază a procesului civil, penal și contravențional.

Proiectul prevede oferirea unui temei legal avocatului stagiar de a obține cunoștințe și deprinderi practice în domeniul acordării asistenței juridice în materia dreptului penal, procesual penal și contravențional, în perioada efectuării stagiului.

Noile completări mai includ instituirea unei premise eficiente pentru sporirea corectitudinii și a transparenței procesului de accedere în profesia de avocat, și anume constituirea unei Comisii de soluționare a contestațiilor, care va reexamina rezultatele examenelor de admitere la stagiu și ale examenelor de calificare, pentru fiecare etapă. Un alt amendament propus este determinarea regulilor de publicitate și comunicare a actelor emise de organele de autoadministrare a profesiei de avocat, fiind aleasă metoda publicării actelor și informației pe pagina-web a Uniunii Avocaților, la o rubrică dedicată actelor recente ale Uniunii, inclusiv fiind stabilit modul și termenii de contestare a actelor administrative.

Urmare a adoptării prezentului proiect, va fi necesară modificarea actelor normative ale Uniunii Avocaților din Republica Moldova, precum și adoptarea unor acte normative noi, pe domeniile de activitate dezvoltate prin reglementările proiectului de lege care este promovat.

foto: Parlament

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!