ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

OMS afirmă că vaccinurile anti-COVID-19 nu pot fi o cerință pentru a călători

18:05 | 03.03.2021 Categorie: Externe

Geneva, 3 mar. /MOLDPRES/. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a cerut autorităților statelor să nu ceară călătorilor, la punctele de trecere a frontierei, adeverințe de vaccinare împotriva COVID-19 drept condiţie pentru a putea intra pe teritoriul altor ţări, transmite MOLDPRES.

În raportul epidemiologic săptămânal al Organizației Mondiale a Sănătății asupra pandemiei, s-a subliniat că vaccinurile anti-COVID-19 nu pot fi o cerință pentru a călători, având în vedere că încă nu se cunosc efectele asupra reducerii răspândirii contagierilor, perioada de imunitate pe care o conferă sau dacă protejează împotriva formelor uşoare ale bolii.

De asemenea, "a acorda prioritate acestor călători ar putea avea drept consecinţă administrarea neadecvată de doze categoriilor de risc ce pot contracta forme grave de COVID-19", a precizat ONU.

Potrivit organizaţiei, utilizarea "certificatelor de imunitate" de către călătorii internaţionali (indiferent dacă s-au vaccinat sau dacă au anticorpi după ce au depăşit boala) nu este recomandabilă şi nici "nu este susţinută de evidenţe ştiinţifice".

În raportul său, OMS reiterează că persoanele de peste 60 de ani, cele cu boli cronice şi alte grupuri de risc trebuie să evite să călătorească în ţări cu o rată înaltă de COVID-19. Pe de altă parte, potrivit organizaţiei, călătorii internaţionali "nu trebuie consideraţi prin natura lor cazuri suspecte de COVID-19".

foto: apps.who.int

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!