ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Comunicat de presă al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică

18:38 | 03.03.2021 Categorie: Comunicate

Apel public privind respectarea independenței ANRE

Chişinău, 3 mar. /MOLDPRES/. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) monitorizează procesul examinării în Parlamentul Republicii Moldova a proiectului Legii lustrației, discutat în ședința Comisiei juridice, numiri și imunități și comunică următoarele.

ANRE reprezintă o instituție independentă, care își desfășoară activitatea în strictă conformitate cu legislația în vigoare, bazată pe cele mai bune practici europene și internaționale.

Membrii actuali ai Consiliului de Administrație al ANRE au fost desemnați de către Parlament în baza unor concursuri publice și transparente cu participarea în calitate de observatori ai oficialilor din partea Secretariatului Comunității Energetice, Delegației UE in Republica Moldova și altor reprezentanți ai mediului academic și societății civile.

Evaluările anuale ale Secretariatului Comunicații Energetice pentru anii 2019 și 2020, reflectate în rapoartele corespunzătoare, apreciază activitatea ANRE drept una profesionistă și cu un înalt grad de expertiză.

Astfel, Agenția califică declarațiile și învinuirile speculate în public drept presiuni politice și forme de ingerință directă în activitatea sa, care amenință independența instituțională și periclitează funcționarea acesteia.

În situația creată, ANRE îndeamnă toate forțele politice și formatorii de opinie să se abțină de la acțiuni sau declarații manipulatorii nefondate, care contravin legislației comunitare și cadrului legal național.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!