ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A fost lansată o platformă pentru studierea limbii române și găgăuze în UTA Gagauz-Yeri

11:48 | 04.03.2021 Categorie: Regiuni

Chişinău, 4 mar. /MOLDPRES/. Institutul pentru Inițiative Strategice IPIS a lansat platforma pentru promovarea studierii limbii române și găgăuze în UTA Gagauz-Yeri. În această săptămână a avut loc prima întâlnire a membrilor platformei, transmite MOLDPRES.

Platforma este compusă din reprezentanți ai Administrației Prezidențiale a Republicii Moldova, Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Agenției pentru Relații Interetnice, Direcției  generale pentru educație de la Comrat, guvernatorul UTA Găgăuzia, deputați ai Parlamentului și ai Adunării Populare din UTA Găgăuzia, autorități locale, rectori ai universităților de stat, reprezentanții societății civile, Consiliului pentru egalitate, parteneri de dezvoltare, precum și experți locali și internaționali.

Participanții la întrunire au făcut un schimb de opinii privind situația generală ce ține de studierea limbii găgăuze și române în autonomie și au propus un set de recomandări pentru stimularea acestui proces. Echipa IPIS urmează să sistematizeze informația obținută, pentru ca ulterior experții naționali și internaționali să înceapă elaborarea unui plan concret de acțiuni pentru promovarea educației multilingve în regiune.  

Evenimentul a fost desfășurată în cadrul proiectului “Promovarea coeziunii sociale în Moldova prin studierea limbii găgăuze și române în UTA Găgăuzia”. Proiectul este finanțat de Ambasada Regatului Țărilor de Jos și Fundația Soros Moldova.

Scopul principal al proiectului este de a sprijini păstrarea limbii și culturii găgăuze, precum și implicarea la maxim a locuitorilor autonomiei în procesele sociale și guvernarea țării, prin studierea limbii de stat.

foto simbol

img21001665

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!