ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Autorității Naționale de Integritate

12:27 | 04.03.2021 Categorie: Comunicate

Poziția ANI față de noul proiect de lege privind modificarea legii ANI

Chişinău, 4 mar. /MOLDPRES/. Autoritatea Națională de Integritate își exprimă dezacordul față de proiectul de lege, inclus astăzi pe ordinea de zi a ședinței Parlamentului, prin care un grup de deputați propun o serie de modificări la legislația specială a ANI.

Prin aceste modificări, semnatarii proiectului își doresc să reducă termenul de la 3 la 2 ani a controlului ANI, iar dacă inspectorul de integritate va constata în cadrul controlului că au fost admise nereguli, atunci persoana să fie sancționată în interiorul acestui termen.

Sub paravanul ”grijii” față de aleșii locali și alți subiecți din instituțiile de învățământ publice și din instituțiile medico-sanitare publice, pe care o invocă autorii acestui proiect, de fapt, se ascund alte adevăruri și interesele personale de a scăpa ”basma curată” din procedurile de control în care sunt vizați unii deputați.

Deși, Direcția generală juridică a Parlamentului Republicii Moldova și Centrul Național Anticorupție au avizat negativ acest proiect de lege, semnalând despre admiterea mai multor încălcări procedurale de ordin juridic la elaborarea acestuia, lipsa de argumentări în nota informativă și au fost identificați factori și riscuri de corupție, totuși proiectul a fost inclus pe agendă. Totodată, nu s-a luat în considerație că un alt proiect cu aceeași tematică a fost suspendată de Curtea Constituțională în decembrie 2020.

Suntem îngrijorați de modul prin care se dorește schimbarea legilor care nu convin și a presiunilor care s-au intensificat în adresa noastră.

Nu vom admite ingerințe în activitatea inspectorilor de integritate și nici vulnerabilități asupra misiunii Autorității.

Toate aceste încercări cu care se acționează împotriva Autorității au scopul de a ne limita atribuțiile și competențele fiind o confirmare clară că munca și eforturile depuse până acum, sunt corecte și deranjează pe cei cu probleme de integritate.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!