ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Între Uniunea Europeană și Marea Britanie apar disensiuni de ordin comercial

18:54 | 04.03.2021 Categorie: Externe

Bruxelles, 4 mar. /MOLDPRES/. Marea Britanie insistă asupra urgentării aprobării acordului comercial post-Brexit cu Uniunea Europeană. Însă, Parlamentul European a refuzat să stabilească o dată pentru votul său asupra acordului, în semn de protest faţă de ceea ce Uniunea Europeană percepe drept o schimbare unilaterală de către Marea Britanie a aranjamentelor privind Irlanda de Nord, relatează MOLDPRES cu referire la AGERPRES.

Deputații europeni au refuzat să stabilească o dată pentru luna martie după ce guvernul britanic a extins unilateral perioada de grație pentru controale asupra importurilor alimentare în Irlanda de Nord, o decizie despre care Bruxellesul susţine că încalcă termenii acordului de divorț.

Londra a decis pe data de 3 martie să prelungească până la 1 octombrie perioada de graţie pentru controalele controversate asupra produselor agroalimentare între Marea Britanie şi Irlanda de Nord, prevăzute pentru a le permite întreprinderilor să se adapteze la noile dispoziţii post-Brexit.

Această acțiune a fost calificată ca o măsură "temporară" menită să evite perturbări majore "în cadrul unei aplicări pragmatice şi proporționale a protocolului nord-irlandez", a subliniat într-o declarație scrisă către Parlament secretarul de stat pentru Irlanda de Nord.

foto: ft.com

img21001689

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!