ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Sculptorul Ioan Grecu: ”Munca în atelier îmi creează o stare de spirit”

18:25 | 05.03.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 5 mar. /MOLDPRES/. Artistul plastic Ioan Grecu a realizat în ultimul timp mai multe lucrări de sculptură. El afirmă că munca în atelier, mai cu seamă în aceste vremuri complicate, îi creează o stare de spirit, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Ioan Grecu a menționat că una dintre aceste lucrări se numește ”Masca bunătății noastre”. ”De fapt, aceasta este masca lui Alexandru cel Bun. În 2004, pe Aleea Domnitorilor de la Ministerul Apărării, am realizat bustul lui Alexandru cel Bun. De pe acel bust am scos matrița, un negativ și am făcut o nouă lucrare de sculptură. Masca e pusă pe niște picioroange. Am pornit de la faptul că despre noi,  moldovenii, adeseori se spune că suntem buni la suflet, chiar dacă nu întotdeauna este așa. Am vrut să redau bunătatea noastră, a românilor basarabeni. Lucrarea a fost prezentată publicului la Expoziția-concurs de artă plastică contemporană ”Saloanele Moldovei”, ediția a XXX-a, din 2020”, a subliniat autorul.

În 2021, Ioan Grecu a finalizat lucrarea ”Dedublare interioară”. Aici este redată figura umană, sculptată în bronz pe două bucăți, care au în mijloc o gaură, în formă de trompetă. ”Este vorba de dedublare interioară și înjumătățirea fizicului în două entități distincte, unde numitorul comun este goarna vocii interioare, care încearcă să  trâmbițeze cu glas mobilizator…mobilizarea,” a mai spus cunoscutul sculptor.

În prezent, sculptorul Ioan Grecu lucrează la un portret în bronz dedicat scriitorului Emilian Galaicu-Păun. De asemenea, el ține cursuri online pentru elevii săi de la Colegiul de Artă Plastică ”Alexandru Plămădeală”. Recent, unul dintre discipolii săi, Ion Cataraga, a obținut premiul III în cadrul expoziției-concurs de artă plastică contemporană ”Noi, tineretul creator”, iar alt învățăcel al său, Pavel Obreja a devenit membru titular al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova.  

Ioan Grecu s-a născut la 10 iulie I968, în comuna Recea, raionul Râşcani. A absolvit Şcoala de Arte Plastice pentru copii din orăşelul Râşcani, Universitatea Pedagogică de Stat ”Ion Creangă”  din Chișinău (1985-1990), specialitatea pictură și grafică și Academia de Arte Vizuale din Cluj-Napoca, România, specialitatea sculptură, în clasa profesorului Nikolaus Otto Kruch (1990-1994). În anul 1991, debutează cu sculptura ”Dansul înălțării. 27 martie 1918” în cadrul unei expoziții studenţești în orașul Cluj-Napoca. Din anul 2003 și până în prezent, Ioan Grecu activează în calitate de profesor de sculptură la Colegiul Republican de Arte Plastice ”Alexandru Plămădeală” din Chișinău. Din 1993, organizează diverse expoziții personale în țară și peste hotare.

img21001723

img21001723

img21001723

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!