ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziție aniversară a artistului plastic Boris Poleacov a fost vernisată la Muzeul Național de Artă

08:46 | 06.03.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 6 mar. /MOLDPRES/. La Muzeul Național de Artă al Moldovei a fost vernisată recent expoziția cu genericul ”Acuarelă, pastel” a artistului plastic Boris Poleacov, la 85 de ani de la naștere, informează MOLDPRES.

Expoziția cuprinde 45 de lucrări din fondurile muzeului și din atelierul de creație al autorului, realizate în anii 1968-2005.

Directorul instituției, Tudor Zbârnea, a menționat că Boris Poleacov are 29 de lucrări în colecțiile muzeului. ”Acest domeniu, acuarelă, este oarecum în stagnare în Moldova. De la bun început, el s-a manifestat ca un artist promițător. Un artist, care pe de-o parte este spontan și foarte voluptos, intrând în personaj, în formele sale vii, iar pe de altă parte – un artist care regândește motivul artistic”, a subliniat Tudor Zbârnea.

În context, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova, Dumitru Bolboceanu a afirmat că Boris Poleacov este artistul care și-a lăsat amprenta în tehnica acuarelei din Republica Moldova, iar pictorul Vasile Dohotaru a spus că acesta este un expresionist puternic și încărcat de coloritul nostru basarabean.

Boris Poleacov s-a născut la 25 martie 1936 în satul Lelev, raionul Cernobîl, regiunea Kiev, Ucraina. În 1957, viitorul artist s-a stabilit la Chișinău, iar în 1962 a absolvit Școala Republicană de Arte Plastice ”Ilia Repin”, clasa profesorilor A. Vasiliev și I. Necitailo. Debutul artistic al lui Boris Poleacov este influențat de operele pictorilor Mihai Grecu și Leonid Grigorașenco, cel din urmă descoperind talentul său de acuarelist. În 1967, devine membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova. În acei ani, pictorul începe să se evidențieze prin interesul de a lucra preponderent în acuarelă de mari dimensiuni. Călătorește foarte mult, iar în aceste călătorii se inspiră și își îmbunătățește stilul. Expresivitatea accentuată ale peisajelor realizate de Boris Poleacov transmit nuanțe ale stării sufletești, de la revelații sublime (”După revărsarea Dunării”, 1996) până la răvășiri sufletești (”Dimineață cu ceață”, 1999).

Artistul a realizat un ciclu de lucrări intitulat ”Arhitectura veche a Moldovei”, printre care: Biserica Sfânta Treime. Satul Rudi, 1973; Biserica rupestră din Butuceni, 1984; Biserica Adormirea Maicii Domnului. Căușeni, 1984; Biserica Măzărache. Chișinău, 1984. Dezvoltarea acuarelei în Moldova este strâns legată de activitatea artistică a  lui Boris Poleacov și de postura sa de mentor. El își împărtășește din experiența sa profesională prezentând master-class-uri generațiilor în formare, invitând frecvent tineri artiști în atelierul său.

Expoziția va fi deschisă până la 28 martie.

img21001730

img21001730

img21001730

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!