ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Scriitorul și muzeograful Ion Găină: ”Fericirea mea este de a-i vedea pe oameni frumoși”

08:23 | 07.03.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 7 mar. /MOLDPRES/. Poetul și prozatorul Ion Găină, director-fondator al Muzeului ”Alexei Mateevici” din Zaim, Căușeni, a editat recent cartea de proză ”Călătorie în sufletul copilăriei”, iar în prezent, împreună cu comunitatea creștină, construiește Biserica tuturor sfinților români în incinta Complexului monahului Ioan Zlotea din satul Sălcuța, același raion. ”Fericirea mea este de a-i vedea pe oameni frumoși”, a spus Ion Găină, citat de MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Ion Găină a menționat că volumul ”Călătorie în sufletul copilăriei” cuprinde proză autobiografică, este o ediție bilingvă, româno-engleză și are 256 de pagini. În prezent, la o editură din Chișinău este în curs de apariție volumul său de proză și poezie ”Pe pământ și în cer – urmele”, care cuprinde 104 pagini. De asemenea, el a publicat proză și poezie în antologia ”Mama mea – o icoană”, alcătuită de Ana Onică și în antologia ”Universum – literatura românilor de pretutindeni” din Canada.

Potrivit lui Ion Găină, construcția bisericii din Sălcuța a început în 2019. ”Acum punem acoperișul locașului. Această biserică este o adevărată bijuterie. Am construit-o din mijloacele financiare adunate de la persoane din R. Moldova și România, de la nepoții și strănepoții celor care l-au cunoscut și ascultat pe monahul Ioan Zlotea, dar pe care i-a și vindecat, el fiind un taumatolog, adică vindecător de diferite boli, originar din Sălcuța. El s-a stins din viață în 1928, a fost înmormântat la Mănăstirea Via Arhierească din capitală, iar în 1969 a fost neînhumat în satul Dobrogea din municipiul Chișinău”, a precizat scriitorul.

În aceeași perioadă, la Muzeul ”Alexei Mateevici” din Zaim, Ion Găină a vernisat expoziția ”Însemne pe răbojul anilor”, care cuprinde piese din colecția pictorului heraldist și colecționarului Iurie Caminschi. ”În expoziție sunt prezentate clopote, medalii, drapele istorice de la Marile Adunări Naționale din Chișinău. Ea va fi deschisă până la 2 mai, după care vom face o expoziție de filatelie – de cărți poștale pe tema Sfintelor Paști, tot din colecția lui Iurie Caminschi. Contactul cu piesele muzeale mă face adesea mai fericit decât comunicarea cu unii contemporani. Rar întâlnesc însă ca un contemporan să fie ca o piesă de muzeu: interesant, înțelept, plin de istorie și frumusețe nealterată. Am căutat și caut să găsesc în fiecare om șarmul acela care-l definește ca ființă unicum și, se pare, că aici e o parte din fericirea mea - de a-i vedea pe oameni frumoși”, a mai spus muzeograful.

Ion Găină s-a născut la 30 octombrie 1962, în satul Sălcuța, raionul Căușeni. În 1984, a absolvit Facultatea de Litere a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău. Ulterior, a activat în calitate de profesor de limba și literatura română la școala medie „Alexei Mateevici” din Zaim până în anul 1995. În anii 1992-2002 a predat un curs special de literatură română la Liceul Teoretic „A. Mateevici" din Căușeni. În perioada 1995-1999 a fost autor al cursului de creativitate și retorică „Cuvântul" la Liceul Experimental de Creativitate și Inventică „Prometeu” din Chișinău, iar în 1996 a predat același curs și la Liceul de limbi moderne și management din capitală.

În același timp, Ion Găină a înființat și a condus mai multe reuniuni de creație pentru copii și tineret: cenaclul „Ion Creangă” al Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău (1982-1984); Teatrul poetic și etno-folcloric „Ecoul Bugeacului„ (Zaim, din 1984); cenaclul de credință și creație „Steaua de Vineri” (Căușeni, din 1992); Teatrul-cenaclu „Zodia Luminii” (Liceul „Prometeu”, 1995-1999). A fost redactor-șef al revistelor „Comoara” (din 1994) și „Catedrala de Cuvinte” (din 2001), precum și al foii literare a cenaclului de familie „Lacrima Luminii” (1994). Este director și fondator al Muzeului Memorial „Alexie Mateevici” din Zaim (din 1988), al Complexului Muzeal ”Monahul Ioan Zlotea” din Sălcuța și al Casei-muzeu ”Sculptorul Ion Guțu” din Taraclia, Căușeni.

În 1997, Ion Găină a debutat cu volumul  ”Binecuvântarea”, urmat de cărțile: „Cuvântul (ABC-ul tânărului creator)” (1998), „Teiul desculț” (2003, 2004), „Litera latină” (2005), ”Dorul Împlinirii” (2006) „Respirație necesară” (2009), „Trecere prin cuvânt” (2009), ”101 poeme” (2012) ș.a. Este și coautor al volumului „Raionul Căușeni (carte de vizită)” (2006). Din 1999, este membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova. În 2001, lui Ion Găină i s-a conferit titlul onorific ”Om Emerit din Republica Moldova”.

img21001740

img21001740

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!