ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziție dedicată zilei de 8 martie a fost deschisă la Biblioteca Națională

08:23 | 08.03.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 8 mar. /MOLDPRES/. La Biblioteca Națională a Republicii Moldova a fost deschisă expoziția cu genericul ”Nu e-n lumea asta, zâmbet ca al mamei”, cu prilejul Zilei Internaționale a Femeii, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenției, șefa secției Lectură publică, Tatiana Gheiceanu, curatorul expoziției, a menționat că aceasta cuprinde peste 170 de lucrări: cărți, documente, reviste, fotografii etc. ”Scopul expoziției este de a aduce în vizorul publicului larg documente din colecțiile BNRM ce reflectă chipul femeii în literatura basarabeană, română și universală”, a precizat Tatiana Gheiceanu.

Potrivit sursei citate, expoziția are cinci compartimente: „Ești primăvara mea cea mai luminoasă, într-un cuvânt de dor ce-a început…” (D. Matcovschi), (sunt expuse documente ce reflectă opera scriitorilor din R. Moldova care au dedicat versuri și au elogiat chipul mamei și al femeii), „Nu e-n lumea asta, zâmbet ca al mamei, nu e strălucire, ca în ochii ei …” (Boris David), (sunt prezentate documente ce reflectă femeia întruchipată în opera scriitorilor români), „La începutul tuturor lucrurilor mărețe se află o femeie” (Alphonse de Lamartine),(se reflectă opera scriitorilor consacrați din literatura universală ce vizează chipul mamei și femeii),  „Femeile sunt al doilea mare mister al omenirii” (Anne Rice), (sunt expuse documente ce reflectă literatura femeii celebre (femei - legende din diferite perioade) și „Femeia – partea egală a unei societăți prospere” (sunt prezentate documente ce reflectă viața social-politică a femeii).

Tot aici, este deschisă expoziția de publicații seriale "Femeia Moldovei - 70 de ani". Revista ”Femeia Moldovei” a fost editată în anii 1951-2013 și promovează istorii de succes ale femeilor din Moldova. Aceasta conține articole, interviuri, poezii, rețete, sfaturi și alte crâmpeie din viața femeilor care au realizat cariere de succes și familii trainice, deopotrivă.

Ziua Internațională a Femeii a fost adoptată în 1977, printr-o rezoluție a Adunării Generale a ONU.

Expoziția va fi deschisă până la 31 martie.

img21001748

img21001748

img21001748

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!