ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Scriitoarea Doina Dabija: ”Firul de iarbă este pentru mine un simbol al învierii”

08:20 | 09.03.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 9 mar. /MOLDPRES/. Poeta și publicista Doina Dabija, laureată a Premiului Tineretului din R. Moldova și a mai multor premii literare, a editat recent o carte de eseuri intitulată ”La firul de iarbă”, care a apărut la Iași. ”Firul de iarbă este pentru mine un simbol al învierii”, a spus Doina Dabija, citată de MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Doina Dabija a menționat că volumul cuprinde eseuri și câteva tablete, pe care le-a publicat în ziarul ”Literatura și Arta” în cadrul rubricii ”La firul de iarbă”. Cartea are 160 de pagini și a apărut cu o prefață semnată de academicianul Mihai Cimpoi.

”Acum când frigul se retrage în ungherul lui, primul care înfrumusețează pământul e firul de iarbă, care ne așteaptă cu nerăbdare să ne aducă primăvara și să ne amintească că putem fi tot atât de simpli și nepretențioși, cum este el. Însă, cel mai mult mă miră că firul de iarbă este cel care știe să-și croiască drum printre pietre sau prin asfalt. Dându-ne un exemplu de tărie și ambiție. Și chiar dacă stă înghesuit acolo prin întuneric și suferă, sub piatra aceea neclintită, tot nu se lasă învins. Dar se zbate ca să supraviețuiască, doar ca să vadă încă o dată lumina soarelui. Și apoi, că e mic și firav, nu se sperie. Nu-i este teamă nici de vânt,  de furtună sau de moarte. Dar se înarmează cu speranță și răbdare. O răbdare pe care n-o are uneori nici omul…”, a subliniat autoarea.

În prefața cărții, academicianul Mihai Cimpoi constată că impresia fundamentală pe care ne-o lasă aceste secvențe este că avem de-a face cu o lucrare de giuvaergiu: sunt bine șlefuite, bine potrivite, concise ca expresie, ilustrând spusa lui Cehov, conform căreia concizia e sora talentului… ”Abordând probleme spinoase, presărând sare pe rănile societății și pe ale indivizilor care o alcătuiesc – de la vlădică până la opincă –, lansând îndemnuri etice, focalizând starea stingheritoare de tranziție și incertitudine în care ne aflăm, Doina Dabija le contrapunctează cu o liniște a credinței în cele sfinte și frumoase, în bunătate (temă frecventă), în reîntoarcerea aripilor li Dumnezeu, care i s-au luat pentru păcate. Această contrapunctare face lectura plăcută, odihnitoare, întremătoare”, a remarcat academicianul Mihai Cimpoi.

În prezent, poeta și publicista Doina Dabija lucrează la o carte de versuri pentru maturi și la alta pentru copii.

Doina Dabija (Dobzeu) s-a născut la 12 februarie 1981, în orașul Chișinău. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Universitatea de Stat din București. Absolventă a Universității Libere Internaționale din Moldova (Științele Comunicării și Jurnalism). În 1998, a debutat cu volumul de versuri ”Liber în temniță” (București), urmat de cărțile ”Împotriva curentului” (Timișoara, 2002), ”Bucurii înlăcrimate” (Chișinău, 2003), ”Tristețea din Felinar” (Râmnicu-Sărat), ”101 poeme” (București, 2012), ”Sub aripa tăcerii” (București, 2015), ”Copacul viu” (București, 2016). A fost distinsă cu mai multe premii literare.

img21001757

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!