ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Profesorul universitar Valeriu Dulgheru își sărbătorește cea de-a 65-a aniversare

08:10 | 09.03.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 9 mar. /MOLDPRES/. Profesorul universitar Valeriu Dulgheru, doctor habilitat în științe tehnice, membru de onoare al Academiei de Științe Tehnice a României, deținător al Ordinului ”Gloria Muncii”, a împlinit astăzi 65 de ani, informează MOLDPRES.

S-a născut la 9 martie 1956 în satul Cârpești, raionul Cantemir. În 1981, după terminarea Facultății de Mecanică a Institutului Politehnic, a fost angajat într-un grup de cercetare în cadrul Direcției științifice nou fondate la catedră „Transmisii planetare procesionale: andrenaje, tehnologii de fabricare, calcul ingineresc”. Acesta a fost începutul unei lungi perioade, de 40 de ani, de activitate didactico-știinţifică. Doctor în științe tehnice (1987), doctor habilitat în științe tehnice (1995), conferențiar (1991), profesor universitar (2009).

Din 1995 până în 2012 a fost șef al Catedrei teoria mecanismelor și organe de mașini, în 2012-2014 – șef Catedră bazele proiectării mașinilor, care din 2014 s-a transformat în Departament, creat în urma comasării Catedrelor bazele proiectării mașinilor, rezistența materialelor și studiul și tehnologia materialelor. Acest Departament se ocupă cu activitatea didactico-metodică și activitatea de cercetare științifică a Universității Tehnice a Moldovei, cu multiple direcții și programe de studii.

Departamentul în fruntea căruia se află Valeriu Dulgheru a colaborat și continuă să colaboreze sub aspect științifico-didactic cu Universitatea de Știinţe Aplicate din Konstanz, Germania, Universitatea Tehnologică din Poznan, Polonia, Universitatea din Bologna, Italia, Universitatea Tehnica „Gh. Asachi” din Iași, Universitatea Politehnică (București) și alte instituții de învățământ de peste hotare.

Valeriu Dulgheru este membru al Comisiei de Experți a Consiliului Național pentru Acreditare și Atestare (CNAA, secția tehnică, 2012-prezent), membru al Comitetului de Evaluatori al revistei „Robotics and Computer Integrated Manufacturing”, Cambridge Unniversity Press Elsevier Editorial System (2012), membru al Colegiului de Redacție al revistei „Journal of Control Science and Engineering”, USA (2015).

Este doctor honoris causa al Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (2015), membru de onoare al Academiei de Științe Tehnice a României. Autor a peste 700 de articole publicate în ziarele și revistele din țară și de peste hotarele ei, autor a peste 20 de cărți despre istoria neamului. A semnat 52 de monografii, manuale și îndrumătoare și circa 580 de publicații științifice. Deține 175 de brevete de invenție. A participat la 70 de expoziții internaționale. În 1998, Valeriu Dulgheru a fost distins cu Premiul de Stat și în 2015 - cu Ordinul ”Gloria Muncii”. Deținător a peste 200 de aprecieri internaționale, medalii de aur, argint și premii.

img21001759

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!