ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O fundație din R. Moldova a lansat un proiect de screening mamar dedicat angajatelor din sistemul medical

10:12 | 09.03.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 9 mar. /MOLDPRES/. O fundație din Republica Moldova a lansat un proiect de screening mamar dedicat medicilor, asistentelor medicale și infirmierelor din instituțiile medicale din țară. Pe parcursul anului 2021, peste 200 de femei vor putea beneficia de investigații gratuite pentru prevenția cancerului mamar, comunică MOLDPRES.

Potrivit membrilor fundației, de mamografie digitală în două incidențe și de o consultație a medicului mamolog pot beneficia toate angajatele din sistemul medical cu vârsta de peste 40 de ani, care nu au efectuat o mamografie în ultima jumătate de an.

Toate serviciile sunt oferite gratuit în cadrul proiectului.

Potrivit statisticilor, peste o mie de femei sunt diagnosticate anual cu cancer mamar în Republica Moldova. Din lipsă de timp sau resurse, propria sănătate este uneori neglijată și se amână acele controale profilactice care salvează vieți. Însă, un diagnostic grav precum cancerul mamar poate fi tratat cu șanse maxime de succes doar dacă este depistat la timp. În statele cu o medicină avansată, rata de vindecare completă în cancerul mamar este de peste 90-95% și Republica Moldova poate ajunge la această performanță prin screeningul precoce.

foto: qubo.md 

img21001767

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!