ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Două colegii din nordul țării vor beneficia de suportul UE pentru modernizare

11:48 | 09.03.2021 Categorie: Regiuni

Chişinău, 9 mar. /MOLDPRES/.  Colegiile Agroindustriale din Râșcani și „Gheorghe Răducan” din satul Grinăuți, raionul Ocnița, vor beneficia de suportul Uniunii Europene pentru a-și moderniza laboratoarele tehnico-didactice. Proiectele investiționale prezentate de cele două instituții de învățământ şi cercetare au fost aprobate recent, în cadrul ședinței Grupului de lucru privind evaluarea programelor  investiționale din domeniul horticol, organizată de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), transmite MOLDPRES.

Proiectele prevăd investiții totale de circa 1,7 milioane de euro pentru modernizarea bazei didactico-materiale cu profil horticol, achiziția de utilaje pentru plantare și recoltare, precum și pentru înființarea loturilor didactice.

Valoarea totală a proiectului investițional de la Colegiul Agroindustrial din Râșcani constituie circa 700 de mii de euro. Banii vor fi oferiți pentru edificarea și dotarea laboratorului didactic „Procesarea și Controlul calității uleiurilor eterice”, înființarea loturilor didactico-demonstartive de plante etero-oleaginoase și achiziția de utilaje horticole pentru plantarea și recoltarea plantelor etero-oleaginoase. Contribuția instituției de învățământ este de 51%.

Investiția totală la Colegiul Agroindustrial „Gheorghe Răducan” din Grinăuți va constitui circa un milion de euro. Banii vor fi oferiți pentru crearea laboratorului tehnico-didactic în mecanică agricolă și dotarea laboratorului de microbiologie. Instituția de învățământ participă cu 54% din valoarea proiectului.

Scopul proiectelor este de a spori calitatea și relevanța învățământului profesional tehnic în domeniul cultivării și valorificării plantelor etero-oleaginoase, orientat spre cerințele economiei naționale, precum și de a instrui calitativ specialiștii din sectorul horticol.

Ambele instituții de învățământ profesional tehnic își asumă obligațiunea să implementeze proiectele până în anul 2024.

Investițiile sunt realizate în cadrul Proiectului ”Livada Moldovei” inițiat de Guvernul Republicii Moldova și sprijinit de Banca Europeană de Investiții. În cadrul acestuia au fost planificate pentru investiții în reabilitarea și dotarea instituțiilor educaționale și de cercetare cu profil horticol circa 12 milioane de euro. Banii sunt un împrumut acordat de Banca Europeană de Învestiții. Proiectul este implementat de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

foto: colegiiagricole.madrm.gov.md

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!