ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene

14:22 | 09.03.2021 Categorie: Comunicate

Întrevederea secretarului de stat Dumitru Socolan cu Gabriel Atanasov, ambasadorul Republicii Macedonia de Nord în Republica Moldova

Chişinău, 9 mar. /MOLDPRES/. Secretarul de stat Dumitru Socolan l-a primit pe Gabriel Atanasov, ambasadorul Republicii Macedonia de Nord în Republica Moldova, cu reședința la București. Oficialii au trecut în revistă stadiul actual al relațiilor bilaterale moldo-macedonene și au abordat modalitățile care să conducă la consolidarea acestora. Diplomații au agreat organizarea consultărilor politice între ministerele de externe ale ambelor state pe parcursul anului 2021.

Interlocutorii s-au pronunțat pentru dinamizarea dialogului politic şi a contactelor bilaterale interguvernamentale, care să permită concretizarea domeniilor de interes comun, în special pe calea avansării ambelor țări spre integrarea în UE. De asemenea, oficialii s-au referit la modalitățile de impulsionare a schimburilor inter-umane prin promovarea unor inițiative culturale.

Cele două părți au constatat necesitatea impulsionării schimburilor comerciale bilaterale şi au evidențiat dorința comună pentru valorificarea potențialului de cooperare în domeniul economic şi investițional, inclusiv prin crearea unei comisii mixte interguvernamentale de specialitate care va avea ca obiectiv impulsionarea comerțului moldo-macedonean. În context, a fost confirmat interesul reciproc pentru consolidarea cadrului juridic bilateral în domeniu, inclusiv dinamizarea negocierilor pe marginea proiectului Acordului privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiților.

A fost evocată, de asemenea, disponibilitatea comună de a continua colaborarea în cadrul organizațiilor internaționale, inclusiv prin acordarea sprijinului reciproc în cadrul inițiativelor şi proiectelor regionale de interes pentru ambele state.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!