ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Expert suedez: O întreagă generație riscă să rămână traumatizată de COVID-19

17:21 | 09.03.2021 Categorie: Externe

Stockholm, 9 mar. /MOLDPRES/. O întreagă generaţie riscă să rămână traumatizată după pandemia de COVID-19, a avertizat marţi directorul general al Agenţiei de Sănătate Publică din Suedia, relatează Xinhua, citată de AGERPRES și MOLDPRES.

Odată ce efectele vaccinurilor încep să se vadă şi pandemia dispare treptat, trebuie să se acorde prioritate sănătăţii copiilor şi tinerilor, a declarat Johan Carlson pentru agenţia de presă suedeză TT.

Interviul a coincis cu publicarea raportului anual al organizaţiei suedeze pentru drepturile copilului Bris.

Anul trecut, la linia telefonică de asistenţă a organizaţiei au fost primite mai multe apeluri ca niciodată.

În timp ce numărul apelurilor a crescut în 2020 cu 16% comparativ cu 2019, cel al copiilor care au solicitat consiliere pentru anxietate a fost mai mare cu 61%.

Numărul copiilor afectaţi de tristeţe şi conflicte familiale care au sunat la linia pentru asistenţă a crescut cu 55%, respectiv 43%.

"Trebuie să fim atenţi şi să evidenţiem problemele rămase în urmă. Una dintre acestea este reprezentantă de afecţiunile fizice şi psihice ale copiilor şi tinerilor. Dacă nu ne ocupăm de acest lucru, riscăm să pierdem o generaţie întreagă", a subliniat Carlson.

La începutul pandemiei, Agenţia de Sănătate Publică a considerat că măsura de carantină generală ar avea un impact devastator asupra copiilor şi adolescenţilor. Prin urmare, Suedia a ales pentru o strategie diferită de cea pentru care au optat multe alte state, a menţionat Carlson.

"Cu cât sunt mai stricte restricţiile, cu atât copiii sunt mai afectaţi. Am avut întotdeauna în vedere această perspectivă şi am făcut compromisuri în consecinţă", a spus Carlson.

"Acesta este unul dintre principalele motive pentru care am dorit să menţinem şcolile deschise", a precizat directorul agenţiei.

"Cu toate că şcolile din învăţământul secundar superior au făcut trecerea către educaţia la distanţă timp de câteva săptămâni, şcolile primare au fost, în principiu, menţinute în funcţiune. Cred că acest lucru a fost un factor pozitiv pentru copii", a declarat Johan Carlson. 

foto: global.chinadaily.com.cn

img21001786

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!