ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Agenția „Moldsilva” a pregătit un plan de acțiuni cu ocazia Zilei Internaționale a Pădurilor

10:41 | 10.03.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 10 mar. /MOLDPRES/. Agenția „Moldsilva” a elaborat un plan de evenimente, prilejuit de Ziua Internațională a Pădurilor, marcată în fiecare an la 21 martie, care implică participarea societății civile, presei, organizațiilor neguvernamentale de mediu, autorităților locale. O atenție deosebită va fi acordată acțiunilor de plantare, salubrizare şi protejare a resurselor forestiere, transmite MOLDPRES.

„Primăvara curentă este o ocazie potrivită pentru realizarea unor planuri anterioare, materializarea cărora a fost afectată de efectele pandemice. În acest sens, va continua Campania națională de plantare a arborilor „Plantăm păduri salvăm Moldova”, o acțiune ecocivică ce are drept scop sporirea suprafețelor împădurite din țara noastră”, conform „Moldsilva”.

Potrivit principalei autorități silvice din țara noastră, „rămâne valabilă şi miza acțiunilor ce au drept scop sporirea împăduririi teritoriului țării de la 11% la 15%”. Directorul Agenției „Moldsilva”,  Dumitru Cojocaru, a anunţat despre „o mobilizare exemplară ce ar permite în următorii cinci ani plantarea a circa 50 de milioane de arbori noi”. 

Totodată, în perspectiva imediată, Agenția ”Moldsilva” planifică împădurirea a circa 1134 hectare de teren, pe 2527 de hectare -  lucrări de ajutorare a regenerării, dintre care 423 ha semănatul ghindei sub masiv, 209 ha regenerare naturală, completări în culturile silvice create în anii precedenți pe o suprafață  de 4030 ha.

„Prin intermediul entităților silvice subordonate vor fi create condițiile necesare pentru toate autorităţile publice, precum și pentru persoanele fizice, care doresc să se implice și să participe în cadrul campaniei de plantare”, precizează instituția. În acelaşi timp, Agenția „Moldsilva”, în comun cu entitățile silvice subordonate, va întreprinde ample măsuri de salubrizare, ce au drept scop evacuarea deșeurilor menajere şi animaliere, ce afectează Fondul Forestier Național.

Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) a stabilit Ziua Internațională a Pădurilor pentru a marca și a conștientiza importanța tuturor tipurilor de păduri și arborilor în afara pădurilor. Genericul Zilei Internaționale a Pădurilor - 2021, lansat de către Adunarea Generală a ONU este „Restaurarea pădurilor: o cale pentru însănătoșire și bunăstare”.

foto: Moldsilva

img21001802

img21001802

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!