ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Șeful statului propune revenirea la indexarea pensiilor o dată pe an în baza inflației din anul precedent

14:58 | 10.03.2021 Categorie: Oficial

Chişinău, 10 mar. /MOLDPRES/. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a înaintat Parlamentului propunerea de a reveni la indexarea pensiilor o dată pe an în baza inflației din anul precedent. Adoptarea acestei modificări ar însemna o indexare în aprilie de 3,7%, echivalentă creșterii prețurilor din 2020, relatează MOLDPRES cu referire la Serviciul de presă al Președinției.

„Trecerea la indexarea pensiilor de două ori pe an, promovată cu mult fast de socialiști în februarie 2020, lovește în continuare în pensionari. După indexarea rușinoasă de 1% din octombrie 2020, anul acesta, în aprilie, pensiile ar urma să nu fie indexate deloc. Această greșeală trebuie corectată urgent. Bani pentru această indexare sunt”, a spus șefa statului.

Potrivit președintelui, cele 426 de milioane de lei necesare pentru finanțarea acestei măsuri pot fi acoperite din contul Acordului de finanțare dintre Republica Moldova și Comisia Europeană, semnat pe data de 22 februarie curent, în valoare de 15 milioane de euro și din contul revizuirii cheltuielilor curente pentru bunuri și servicii.

„Fac apel către toate forțele din Parlament să lase politica la o parte şi să susțină această inițiativă. Totodată, accentuez că experimentele politicienilor iresponsabili pe seama pensionarilor sunt inadmisibile. Majorarea pensiilor trebuie făcută prin creșterea pensiei minime, prin urgentarea recalculării pensiilor celor care au lucrat după vârsta de pensionare și prin alte instrumente destinate anume acestui scop”, a subliniat președintele Maia Sandu.

foto: presedintie.md

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!