ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Premierul interimar a solicitat Legislativului să permită procurarea vaccinului anticovid cu derogare de la Legea privind achizițiile publice

18:27 | 10.03.2021 Categorie: Politică

Chişinău, 10 mar. /MOLDPRES/. Prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, s-a adresat adresat astăzi Parlamentului cu solicitarea de a permite Guvernului în exercițiu procurarea vaccinelor anticoronavirus, cu derogare de la Legea privind achizițiile publice, comunică MOLDPRES.

În solicitare, șeful interimar al Executivului a solicitat permisiunea de a deroga de la cadrul normativ pentru a negocia direct cu producătorii și a lansa cât mai curând procedura de procurare a serului anti-COVID.

La ședința cu participarea lui Ciocoi au fost prezenți Tatiana Ivanicichina, secretar de stat al Ministerului Finanțelor și Tatiana Zatîc, secretar de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Oficialii din cadrul Guvernului au prezentat statistici alarmante privind numărul de cazuri de îmbolnăvire cu COVID și capacitățile la limită ale sistemului de sănătate publică, fapt care impune urgentarea achiziționării vaccinelor pentru imunizarea în masă.

Premierul interimar a informat membrii Biroului permanent că Guvernul a identificat în Fondul de rezervă al Cabinetului de miniștri, în așa-numitul ”fond de imunizare” al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și în fondurile Companiei Naționale de Asigurări în Medicină suma de 137 de milioane de lei, suficientă estimativ pentru procurarea a unui milion de doze de vaccin.

În intervenții, membrii Biroului permanent au adresat mai multe întrebări privind gestionarea procesului de luptă cu pandemia și asigurarea cu vaccinuri anticoronavirus.

În context, premierul interimar a subliniat că Moldova nu va favoriza niciun producător de vaccin și că populația trebuie să aibă posibilitatea de a alege. ”Avem nevoie de prerogative suplimentare pentru a face față acestui val și a începe negocierile cu producătorii externi. Avem nevoie de colaborare strânsă cu Parlamentul în corpore, fără diferențiere pe criterii politice. Avem nevoie de implicare”, a precizat Ciocoi. 

Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a accentuat că lansarea procesului de vaccinare în masă și realizarea tuturor procedurilor necesare în acest sens este de importanță vitală.

foto: Parlament

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!