ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Artistul plastic Ecaterina Ajder își sărbătorește ziua de naștere

07:48 | 11.03.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 11 mar. /MOLDPRES/. Artistul plastic Ecaterina Ajder, conferențiar universitar la Catedra Artă Decorativă a Facultății de Arte Plastice și Design a Universității Pedagogice de Stat ”Ion Creangă” din Chișinău, Maestru în Artă, își sărbătorește astăzi cea de-a 60-a aniversare, informează MOLDPRES.

Potrivit criticului de artă Eleonora Brigalda, președinte al Asociației Profesorilor de Arte Vizuale, Ecaterina Ajder este un nume de referință în arta contemporană din Republica Moldova. ”Artista se bucură de un bogat palmares artistic. Lucrările ei se găsesc în colecții de stat și cele private. Ca o încununare a meritoasei sale activități, i s-a decernat titlul onorific ”Maestru în Artă din Republica Moldova”. Ecaterina Ajder şi-a conturat de timpuriu o viziune proprie pe care a promovat-o în tapiserie și în pictură. În ambele ipostaze ea realizează compoziții inspirate din tradițiile naționale și le rezolvă din perspectiva modernității. Modalitatea ei de abordare a tapiseriei și picturii este într-un spirit modernist. Ceea ce ar defini la modul general în creația Ecaterinei Ajder este darul de a picta prin a țese, sau cu alte cuvinte de a concepe arta textilă ca o specie a picturii”, a specificat Eleonora Brigalda.

Solicitată de agenție, Ecaterina Ajder a menționat că, în ultima perioadă, a realizat mai multe lucrări de pictură, tapiserie și artă textilă și a activat în calitate de cadru didactic. În 2020, ea a participat cu trei lucrări monumentale de artă textilă (tapiserie, pâslă, broderie, colaj textil) la expozițiile ”Saloanele Moldovei”, ”Autumnala și Bienala Națională de Artă Decorativă: ”Crucifix”, ”Altar” și ”Caleidoscop” din ciclul mai vechi ”La cules de îngeri”, după Ana Blandiana.

”Am realizat patru lucrări de pictură și altele – de artă decorativă. Totodată, am profesat la Universitate, unde am fost timp de 11 ani șef de catedră. Am editat două suporturi de curs,  ghid pentru studenți și masteranzi. Anterior, am obținut un proiect de la Ministerul Culturii din România și am editat un album cu lucrările mele. Acesta are 100 de pagini. Am avut o expoziție la Galeria de Artă din Bacău, unde am prezentat 75 de lucrări de pictură și artă textilă. Mă bucur că am șase lucrări în sala de degustație, cu șemineu de la Cricova, cu genericul ”Nostalgii arhaice”, inspirate din cultura Cucuteni”, a mai spus cunoscuta pictoriță.

Ecaterina Ajder s-a născut pe 11 martie 1961 la Cahul. Și-a făcut studiile la Școala de Arte Plastice pentru copii din Cahul (1972-1976), Colegiul Republican de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală din Chișinău, secția Pictură (1976-1980) și la Facultatea de Arte Plastice, secția Pictură, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” (1980-1985). A făcut stagii la Institutul de Stat de Artă Academică „V.I. Suricov”, Moscova, Federația Rusă (1992) și la Academia de Arte Vizuale „Ioan Alexandrescu”, Cluj-Napoca, România (1995).

Debutează cu pictură la expozițiile naționale, organizate la Chișinău, și unionale, la Moscova, Federația Rusă (1983). În 1990, devine membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova și în 1995 – membru al Asociației Internaționale a Artiștilor Plastici UNESCO. În 1993-2004 este șefă de catedră Artă Decorativă, Facultatea Arte Plastice și Design, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău și  din 2000 – conferențiar universitar. În 2010, i s-a conferit  titlul onorific ”Maestru în Artă din Republica Moldova”. A fost  distinsă cu mai multe premii la diverse concursuri naționale și internaționale. A avut expoziții în țară și peste hotare. Lucrările  Ecaterinei Ajder se află în colecții publice și private din R. Moldova, România, Bulgaria, Turcia, Germania, Rusia, Venezuela, SUA, Israel, Franța, Canada, Spania, Italia, Ucraina, Polonia, Slovenia, Cehia și Marea Britanie.

img21001828

img21001828

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!