ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Scriitorul Dumitru Ciobanu ar fi împlinit 85 de ani

08:48 | 11.03.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 11 mar. /MOLDPRES/. Prozatorul, eseistul și publicistul Dumitru Ciobanu ar fi împlinit astăzi 85 de ani, informează MOLDPRES.

S-a născut la 11 martie 1936 la Vadul lui Vodă, raionul Criuleni. A studiat la Școala Republicană de Arte Plastice „I. Repin” din Chișinău. A urmat Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Litere, Secția jurnalistică. A absolvit și Institutul de Literatură „M. Gorki” din Moscova (1973-1976). Dumitru Ciobanu a fost angajat în calitate de redactor la revista „Cultura Moldovei”, apoi la Comitetul de Stat pentru Radio și Televiziune. A fost șef de sector la revista „Nistru”. Publică nuvele și articole în periodicele „Moldova”, „Orizontul”, „Chipăruș”, „Femeia Moldovei”, „Făclia” ș.a.

A scris numeroase eseuri despre artă, publicate în anii ‘60-’90, în revistele „Cultura”, „Nistru”, în ziarul „Transnistria” sau citite în emisiuni la Radio și Televiziune despre cei mai importanți pictori și sculptori din țară. Unii dintre protagoniști i-au fost colegi, alții profesori la Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală”. A scris și despre arta plastică de peste hotarele Republicii Moldova, referindu-se la reprezentanții săi care au făcut istorie: Dürer, Rafael, Michelangelo, Claude Monet, Van Gogh, Degas, Renoir, Pissarro, Gauguin, Picasso ș.a.

A debutat editorial în 1974, cu volumul de proză scurtă „Linii de contur”, urmat de cărțile de schițe, povestiri și nuvele: „Din toată inima” (1979), „Ziua de azi, ziua de mâine” (1982), „Am mai trăit cândva” (1989) etc. Abia în 2009 a putut edita, cu mijloacele proprii, o carte de proză scurtă cu text transcris în alfabet latin, „Zburătorul”, selecția făcută de autor conferind volumului aspect de antologie a celor mai izbutite narațiuni. A urmat lucrarea „Vârtejul” (într-o variantă de lucru avea ca titlu „Tornado”).

A fondat ziarul „Transnistria”, la care a fost și reporter. În timpul războiului de pe Nistru, pe paginile ziarului susținea rubrica Reportaje de pe linia de foc. A luptat cu înverșunare pentru supraviețuirea publicației, convins că este foarte necesară conaționalilor noștri domiciliați în stânga Nistrului sau refugiați de acolo. Dumitru Ciobanu a încetat din viață la 5 septembrie 2013, fiind înmormântat în localitatea de baștină.

img21001832

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!