ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Săptămâna viitoare va avea loc o întâlnire chino-americană "foarte sinceră"

10:03 | 11.03.2021 Categorie: Externe

Washington, 11 mar. /MOLDPRES/. O echipă de diplomați importanți ai Casei Albe se vor întâlni săptămâna viitoare cu șefii diplomației chineze într-o primă reuniune după alegerea președintelui Joe Biden, pe care o promit "foarte sinceră", relatează MOLDPRES cu referire la AGERPRES. 

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a anunţat miercuri că va face o escală pe 18 martie la Anchorage, Alaska, pe drumul de întoarcere din prima sa călătorie în străinătate, când va vizita Japonia şi Coreea de Sud tocmai pentru a consolida alianțele Statelor Unite în faţa Chinei.

Săptămâna trecută, Antony Blinken a numit competiția cu Beijingul "cea mai mare provocare geopolitică a secolului 21". La acest summit el va fi însoțit de Jake Sullivan, consilierul pentru probleme de securitate națională al președintelui Biden și se va întâlni cu înaltul oficial chinez Yang Jiechi şi cu ministrul de externe Wang Yi.

Diplomații americani susțin că vor aborda subiectele asupra cărora Washingtonul are "dezacorduri profunde" cu China. "Este o ocazie importantă pentru noi de a vorbi foarte sincer despre numeroasele motive de preocupare pe care le avem în legătură cu acțiunile şi atitudinea Beijingului”, a declarat Blinken. "Vom vedea, de asemenea, dacă există posibilități de cooperare", a adăugat Secretarul de Stat al SUA.

În luna iunie 2020, în timpul președinției lui Donald Trump, secretarul de stat la acea dată, Mike Pompeo, a ținut în Hawai o reuniune de criză cu Yang Jiechi, care însă nu a permis reducerea puternicelor tensiuni.

foto: abcnews.go.com

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!