ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Guvernul ar putea achiziționa vaccin anti-COVID-19 prin derogare de la lege

15:40 | 11.03.2021 Categorie: Politică

Chişinău, 11 mar. /MOLDPRES/. Proiectul semnat de membrii Biroului permanent, care vizează procurarea rapidă a vaccinelor, a fost susținut astăzi de Comisia economie, buget și finanțe a Parlamentului. Proiectul urmează a fi aprobat în plenul Legislativului și este inclus în ordinea de zi a ședinței de vineri, 12 martie, comunică MOLDPRES.  

Proiectul presupune modificarea Legii cu privire la instituirea unor măsuri pe perioada stării de urgență în sănătate publică și a unor acte normative și reglementează procedura de procurare a vaccinelor anticoronavirus cu derogare de la prevederile Legii privind achizițiile publice.

Astfel, se propune stabilirea perioadei cuprinse între data publicării anunțului de participare în Buletinul achizițiilor publice și data-limită de depunere a ofertelor de cel puțin 10 zile  pentru procedura de licitație deschisă sau licitație restrânsă.

De asemenea, este reglementată organizarea și realizarea procesului de comunicare cu operatorii economici, inclusiv depunerea ofertelor și clarificărilor prin Sistemul Informațional Automatizat „Registrul de stat al achizițiilor publice” (SIA RSAP) sau pe suport de hârtie, iar în cadrul procedurii de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare și prin e-mail. 

Totodată, în cazuri de extremă urgență, este prevăzută atribuirea contractelor de achiziții publice privind achiziționarea vaccinelor anti-COVID prin utilizarea procedurii de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare.

De asemenea, este stipulată plata în avans pentru achizițiile publice privind procurarea vaccinelor.

Suma totală preconizată pentru procurarea a unui milion de doze de vaccin constituie 137 de milioane de lei, resurse din Fondul de rezervă al Guvernului, fondurile Asigurării Obligatorii de Asistență Medicală și mijloacele Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!