ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Guvernul a alocat 60 de milioane de lei pentru procurarea a 338 600 doze de vaccin anti-COVID

15:19 | 11.03.2021 Categorie: Oficial

Chişinău, 11 mar. /MOLDPRES/. Executivul a alocat astăzi 60 de milioane de lei, din Fondul de rezervă al Guvernului, Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale pentru procurarea vaccinului anti-COVID-19. Mijloacele financiare vor permite achiziționarea a circa 330 mii doze de vaccin, ceea ce constituie o pătrime din necesarul de 1 386 115 doze, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Executivului.

Decizia de a distribui mijloace din Fondul de rezervă al Guvernului pentru procurarea parţială a necesarului de doze de vaccin anti-COVID a fost aprobată întrucât alocațiile în bugetul Ministerului Sănătăţii sunt insuficiente pentru scopul dat. „Ieri, în cadrul ședinței Biroului Permanent al Parlamentului am făcut un apel către deputați să permită Guvernului derogarea de la Legea privind achizițiile publice, în așa fel încât să putem ieși la negocieri directe cu producătorii, în ideea economisirii timpului. Dacă să mergem pe buchia Legii privind achizițiile publice, ar urma să pierdem cel puțin o lună pentru formalitățile specifice tenderelor anunțate pentru achiziții din fondurile publice, în speranța că negocierile directe cu producătorii vor permite identificarea loturilor disponibile pentru achiziție", a precizat prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi.

În Republica Moldova se atestă tendințe de agravare a procesului epidemic a infecției cu COVID-19, prin creșterea ratei contagiozității, creșterea numărului de teritorii clasificate în cod roșu de alertă, creșterea formelor grave, creșterea numărului de decese și creșterea numărului de forme asimptomatice. Astfel, pentru a diminua răspândirea infecției asupra populației, pe lângă respectarea măsurilor de profilaxie, este imperativă asigurarea imunizării populației cu vaccin împotriva COVID-19.

Conform estimărilor efectuate de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică, pentru atingerea țintei de 70% populație vaccinată sunt necesare 4 851 403 doze. Luând în considerare că 1 386 115 doze (pentru 20% populație) vor fi obținute gratuit prin intermediul platformei COVAX, 2 079 173 doze (pentru 30% populație) vor fi necesare de procurat la preț preferențial, restul 1 386 115 doze (pentru 20% populație) necesită a fi procurate la modul direct, de la producător.

La 4 martie, Republica Moldova a recepționat 14 400 doze de vaccin AstraZeneca livrate în cadrul mecanismului COVAX, iar anterior a recepționat alte 21 600 doze de vaccin AstraZeneca, ca ajutor umanitar din România, ceea ce a permis demararea procesului de vaccinare în țară. Până în prezent, 8 116 de cadre medicale au fost vaccinate.

foto: Guvern

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!