ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O carte despre Eugen Doga a apărut la București

08:12 | 12.03.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 12 mar. /MOLDPRES/. O carte intitulată ”Eugen Doga: perspectiva inversă”, semnată de muzicologul Ion Gagim, doctor habilitat în pedagogie, Maestru în Artă, profesor universitar la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, a apărut recent la București, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Ion Gagim a menționat că lucrarea are 224 de pagini și a fost scrisă la solicitare (cu finanțarea respectivă), pornind de la ideea de a fi editată pentru difuzare în special în dreapta Prutului, unde nu au fost publicate până în prezent cărți despre marele compozitor, în scopul de a lărgi cunoașterea operei sale.

Potrivit sursei citate, spre deosebire de alte volume despre Eugen Doga, apărute în Republica Moldova și în Rusia și care poartă, în fond, un caracter informativ (viața, activitatea, trecerea în revistă a creației compozitorului), noua apariție are ca subiect muzica maestrului, mesajele pe care le conțin creațiile sale prin sonoritățile pe care le-a turnat compozitorul în partitură și care cuceresc inimile ascultătorilor prin vraja lor. De aceea, cartea se adresează cititorului nu doar ca „cititor”, ci și ca „ascultător” al creațiilor compozitorului. În acest scop, autorul cărții vine cu prezentarea și comentariile unui șir de lucrări, în intenția de a înlesni perceperea și înțelegerea lor aprofundată.

Volumul a apărut în colecția ”Basarabica”, care urmărește drept scop publicarea „contribuțiilor celor mai reprezentativi savanți de la răsărit de Prut”, după cum menționează pe coperta cărții coordonatorii ei, academicianul Victor Spinei și membrul corespondent Ionel Cândea.

”În afară de această carte, în perioada pandemiei am realizat 24 de emisiuni radiofonice întitulate ”De profundis. Din înțelepciunea marilor muzicieni” la postul Radio Moldova Muzical. În curând, urmează să apară o altă carte a mea – ”Muzica: descifrarea tainei”, a mai spus cunoscutul muzicolog.

Ion Gagim s-a născut 31 mai 1954 în satul Onișcani, raionul Călărași. După absolvirea Școlii Pedagogice din Călărași, Ion Gagim, este admis la Institutul Pedagogic de Stat „Alecu Russo”, la secția “Pedagogie muzicală”. Aici s-a inclus activ în lucrul de cercetare științifică, participând și prezentând referate la conferințe științifice studențești republicane și în afara hotarelor țării. În anul 1980, după absolvire, ocupă postul de lector la Catedra „Pregătire metodică și instrumentală a profesorilor de muzică”. În continuare urmează studiile de doctorat la Facultatea “Pedagogie Muzicală” a Universității Pedagogice din Moscova la cunoscutul savant, teoretician în pedagogia muzicală Olga Apraxin.

În anul 2004 i se conferă titlul de doctor habilitat în pedagogie, în urma susținerii tezei „Fundamentele psihopedagogice și muzicologice ale educației muzicale”. Este autor a circa 40 de cărți și a peste 170 de studii și articole științifice în domeniul muzicologiei, filosofiei și psihologiei muzicii. Ion Gagim a fost distins cu titlul onorific ”Maestru în Artă” și cu ”Ordinul de Onoare”.

img21001870

img21001870

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!