ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Deputații au aprobat un nou mecanism de indexare a pensiilor

17:06 | 12.03.2021 Categorie: Politică

Chişinău, 12 mar. /MOLDPRES/. Parlamentul a aprobat astăzi proiectul de lege care are drept scop modificarea modalității de indexare a pensiilor și altor prestații sociale și, prin urmare, creșterea coeficientului de indexare, comunică MOLDPRES.

Documentul aprobat prevede menținerea indexării bianuale a pensiilor – în aprilie și în octombrie, dar cu un nou mecanism de aplicare a acesteia, începând cu 1 aprilie anul curent.

Astfel, în aprilie 2021, coeficientul de indexare a pensiilor va constitui media creșterii anuale a indicelui prețurilor de consum pentru ultimii trei ani – 2018, 2019, 2020, iar în octombrie – rata inflației înregistrată în primul semestru al anului în curs. Coeficientul de indexare se va stabili de Guvern.

Modalitatea indexării care este în vigoare actualmente presupune că, la 1 aprilie, coeficientul de indexare urma să constituie rata inflației înregistrate în ultimul semestru al anului precedent anului indexării.

Inițiativa legislativă în cauză aparține deputaților din PSRM și prevede că la 1 aprilie anul curent pensiile urmează a fi indexate cu 3,89%. Totodată, se va menține indexarea pensiilor la data de 1 octombrie, care urmează să fie de 3,2%. Astfel, în total, indexarea va constitui aproximativ 7% anual.

De indexarea pensiilor și prestațiilor sociale ar urma să beneficieze peste 731 de mii de cetățeni.

foto: Parlament

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!