ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Plasticianul Gheorghe Oprea a împlinit 75 de ani

07:46 | 13.03.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 12 mar. /MOLDPRES/. Artistul plastic Gheorghe Oprea, Maestru în artă, își sărbătorește astăzi cea de-a 75-a aniversare, informează MOLDPRES.

S-a născut la 13 martie 1946, în satul Târnova, raionul Edineţ. A studiat la Universitatea de Artă Populară din Moscova, secția fără frecvență (1965-1968), la Colegiul de Arte Plastice „A. Plămădeală” (1970-1974) și la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, Facultatea de Grafică şi Pictură (1984-1989). I-a avut în calitate de îndrumători pe Mihai Grecu, Vasile Toma, Olga Orlova, Stanislav Babiuc, Ada Zevin şi Athanasie Oprea.

Din 1974, a activat în calitate de colabo­rator științific la Sala Centrală de expoziții a Muzeului Național de Artă al Moldovei. Din 1984 până în 2015, a fost șef al sectorului Expoziții în cadrul aceleiași instituții. În această calitate, Gheorghe Oprea a organizat mai multe expoziții ale pictorilor autohtoni în țară și peste hotare.

A debutat în 1975 cu lucrarea „Natură statică” și compoziția „La fermă”, în cadrul Expoziției naționale „Tinerețea țării” din Chișinău. Pe parcursul anilor a organizat și a participat la numeroase expoziții de grup, precum: 1996-2012, „Saloanele Moldovei”, Bacău, România, „Limba noastră”, „Autumnala”, Iași, România ș.a. A organizat și expoziții personale în incinta unor instituții, precum Muzeul de Istorie din Târgoviște, România, Casa Limbii Române, Uniunea Scriitorilor din Chișinău, Alianța Franceză din Republica Moldova, „Infinituri” (2017, 2019), Centrul Expozițional „Constantin Brâncuși” ș.a.

De-a lungul anilor, și-a expus lucrările în mai multe țări: Belgia, Bulgaria, Federația Rusă, Germania, Olanda, România, Ungaria și în alte țări. În prezent, Gheorghe Oprea are o galerie permanentă la Biblioteca Națională a Republicii Moldova. Cele 36 de lucrări, dintre care 20 sunt portrete ale scriitorilor români și 16 compoziții, au ajuns în colecția instituției cu titlu de donație.

Lucrările sale se regăsesc în colecții publice și private din Republica Moldova, Austria, Bulgaria, Grecia, Israel, România, Spania, SUA, Ucraina ș.a. Din 1989, Gheorghe Oprea este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova și din 2000 - membru al Asociației Internaționale a Artiștilor Plastici (UNESCO). În 1991, i s-a conferit titlul onorific „Maestru în artă”.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!